Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Ze komen weer laag en vaak over.

publicatiedatum: zo 6 januari 2019

Lawaai van Vliegtuigen boven Woerden, en wij hebben de indruk dat dat er steeds meer over onze stad komen en dat ze bovendien steeds lager vliegen. Soms hinderlijk veel met alle herrie van dien. Er was al eerder gedoe over vliegtuigen maar we kregen aanvankelijk te horen dat dit maar tijdelijk was. En nu gaat Schiphol misschien ook nog uitbreiden én meer nachtvluchten uitvoeren.

 

In 2018 klaagden we 232 x. Terwijl het echt niet eenvoudig is om je te beklagen over de brulbeesten die soms behoorlijk laag over je huis komen. Lokaal kan je hier nergens voor terecht en bij schiphol o.i.d  ook niet kan je ook niet klagen. Je moet bij "Bas" zijn volgens verwijzingen van overheden.

 

Bas?

BAS is het informatie- en klachtencentrum waar omwonenden (?) terecht kunnen met al hun vragen en klachten over het vliegverkeer van, naar en op Schiphol. BAS is een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Amsterdam Airport Schiphol (AAS).

(Maar dan moet je dus wel eerst een acount aanmaken en allerlei gegevens invullen. Probeer het maar eens via deze baslink  (is nog niet zo eenvoudig en behoorlijk tijdrovend.)

 

En hoe is de gemeente Woerden betrokken?

Volgens het onderstaande bericht (RPL) worden we vertegenwoordigd door Nieuwkoop! en praten we via deze "buurgemeente" mee "het Rijk" over "de ontwikkelingen van Schiphol."

 

Dat lijkt ons net zo effectief als "via mijn tante in Harmelen overleggen over de geluidsinstalatie bij de buren van mijn oma in Alkmaar" (red)

 

Bericht RPL

Woerden is aangehaakt bij bestuurlijk overleg over de groei van Schiphol. Vertegenwoordigd door Nieuwkoop praat Woerden samen met een aantal andere gemeenten mee over de ontwikkelingen van de luchthaven. In de discussie rondom groei van Schiphol is voor Woerden vooral het onderwerp van de 4e baan ofwel de Aalsmeermeer, van belang. Vliegtuigen die die baan voor start en landing gebruiken, zorgen voor geluidsoverlast aan de noordkant van Woerden.

Gemeenten zoals Woerden hebben geen bevoegdheden m.b.t. de luchtvaart, Die liggen bij het Rijk. Wel betrekt het Rijk de overheden uit de regio rondom Schiphol bij haar beleid. Dat gebeurt onder meer via de omgevingsraad Schiphol waarin overheden, bewoners, milieubeweging, en het bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd.

 

Hoe voorkom je klachten en claims?

Wie vanaf 1 januari 2018 een woning kocht in 18 gemeenten rondom Schiphol, wordt in zijn of haar koopcontract gewezen op mogelijke geluidsoverlast van vliegtuigen.

Door een zogeheten kettingbeding op te nemen in nieuwe overeenkomsten moet de vliegsector vrijgewaard blijven van extra kosten en weten nieuwe bewoners waar ze aan toe zijn.
 

 

 

vluchten boven onze omgeving