Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Favoriete kunstwerken op nieuwe epositie

publicatiedatum: ma 7 januari 2019

Altijd al willen weten wat er bij "de buurman" boven de bank hangt? Ga dan tussen zaterdag 19 januari 2019 en zondag 5 mei 2019 naar ons Stadsmuseum. Een nieuwe tentoonstelling "Lievelingen" start dan over favoriete kunstwerken van bekende én minder bekende Woerdenaren.

 

Lievelingen, opvallende Woerdenaren over hun favoriete kunstwerk

 

Markante persoonlijkheden uit de sport, horeca, media en entertainment, bedrijfsleven, politiek en cultuur vertellen het persoonlijke verhaal bij hun objecten.

Acteur Bram van der Vlugt, YouTuber Noah Zeeuw, cabaretière Kiki Schippers, burgemeester Victor Molkenboer, slager Gineke van Kesteren en nog vele anderen kozen voor deze tentoonstelling een favoriet kunstwerk.

Daarnaast droegen zij ieder een buurtgenoot voor die in hun ogen belangrijk is voor de Woerdense samenleving. Iemand die bijvoorbeeld actief is in het verenigingsleven en het wel eens verdient om in de spotlights te staan.

Ook zij selecteerden een favoriet object wat veel verschillende en verrassende verhalen opleverde. Bijvoorbeeld over een roadtrip door Marokko, straatfotografie in Londen, herinneringen aan een overleden echtgenote of een ver geboorteland.

 

Filmpjes

In de tentoonstelling bekijken de bezoekers de kunstwerken terwijl ze de bijbehorende filmpjes afspelen op een tablet. Door de indrukwekkende verhalen krijgen de kunstwerken extra betekenis. Daarnaast geven ze een intiem inkijkje in het leven van deze Woerdenaren. De genomineerde buurtgenoten worden ook nog voorgesteld; waarom zijn juist zíj gevraagd om mee te doen en wat maakt hen zo bijzonder?

 

Foto's

De werken worden geëxposeerd samen met prachtige portretfoto’s die de fotografe Daniëlle Verweij heeft gemaakt. Het resultaat is een diverse en kleurrijke verzameling objecten. De stukken hangen bij mensen thuis boven de bank of zijn al tijden in de familie. Zo is er een molenboek uit de achttiende eeuw, een schilderij van Herman Brood, een prachtig beeldje van Jan Kriege en een knap staaltje straatfotografie. Kortom: een kleurrijke expositie waarin de openhartige verhalen van Woerdens lievelingen centraal staan.

 

Workshop & Rondleiding
Bij deze tentoonstelling wordt een workshop straatfotografie door Noah Zeeuw georganiseerd.

Ook is er op elke 1e zondag en 3e donderdag van de maand een gratis instaprondleiding om 14.00 uur.

 

Deze tentoonstelling is gebaseerd op een idee van Hans Goedicke en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultureel Platform Woerden, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Sint Franciscus Stichting.