Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Kerst over de wereld

publicatiedatum: ma 24 december 2018

Met Kerstmis staat bij Christenen het kerstverhaal uit de bijbel centraal. Maar ook is het voor veel mensen over de hele wereld een feest om samen te zijn en iets leuks of hoopgevends te doen. Iedereen heeft zo zijn eigen gewoonten en tradities rond de kerstdagen. Wij verzamelde een paar van die gebruiken.

 
  • Mistletoe

In Engeland en Amerika hangen een mistletoe (maretak) op in huis met de kerstdagen.  Als iemand onder de mistletoe staat mag die gekust worden!

  • Geitjes van stro

In Zweden komen volgens oude legendes rond de jaarwisseling boze geesten tevoorschijn. Geiten zouden deze geesten kunnen verdrijven. Kinderen verkleden zich daarom met kerst als geitje en mensen geven elkaar geitjes van stro als cadeautje.

  • Julebord

Kerst wordt in Noorwegen Jul genoemd dan worden er cadeaus uitgewisseld op kerstavond. Ze vieren Kerstmis op 24 december; het kerstmenu (Julebord, wat joel-tafel betekent) bestaat traditioneel uit varken of lam of in sommige streken ook wel schapenhoofd. 

Als toetje eten ze "riskrem" (rijstepap met slagroom). Daar zit een amandel in verstopt en degene die hem vindt krijgt een klein cadeautje (vaak een marsepeinen varkentje).

 

Ded Moroz

In de orthodoxe Russische kerken wordt Kerstmis gevierd op 7 januari.

De Russen kennen niet de Kerstman zelf, maar wel de figuur Ded Moroz. Die werd geïntroduceerd in Rusland toen alle vormen van religie verboden werden door het communistische regime. Ded Moroz komt bij de kinderen in de periode tussen 1 december en 10 januari.

 

  • Drie Koningen

Voor kinderen in Spanje en Italië is Drie Koningen het feest. Ze mogen met lampionnen langs de deuren om snoep op te halen (denk aan Sint Maarten bij ons) en krijgen ze cadeautjes in hun schoen, een verwijzing naar de cadeaus die de drie koningen voor Jezus meenamen.

  • Vuurwerk

In Venezuela worden voor het kerstfeest negen dagen lang vroegmissen gehouden. Dat zijn kerkdiensten die al om half vijf 's morgens beginnen. Op kerstdag wordt er vuurwerk afgestoken en worden de klokken geluid om de mensen op te roepen om uit bed te komen.

  • Vasten

In Oost-Europa vasten mensen vóór Kerstmis. Vasten betekend dat je zo weinig mogelijk eet en drinkt, en denkt over je geloof. Pas als de eerste ster op kerstavond aan de hemel verschijnt gaan mensen aan tafel. Daarbij wordt altijd één stoel vrijgelaten voor het kerstkindje.

  • Stro op de vloer

In Polen wordt stro op de vloer en op de tafel gelegd als herinnering aan de stal van Bethlehem. Ook wordt er "oplatek" (een plat brood met kerstfiguren) gegeten waarvan iedereen een stukje mag eten.

  • Noten en meloen

In Iran viert men shab-e yalda, de langste nacht van het jaar (Yalda betekent 'geboorte').en dan worden watermeloen, granaatappel en studentenhaver gegeten. Dit  heeft zijn oorsprong in het oude Perzië van zo'n duizend jaar geleden. Ook maken zij plezier met dans en muziek. Het lezen van gedichten van Hafez, 14e-eeuwse Perzische lyrische dichter, is een ander onderdeel van de Yalda Nacht viering.

  • Geen 2e kerstdag

Zuid-Afrika kent geen tweede kerstdag. De eerste kerstdag is er altijd een kerkelijke bijeenkomst en zitten de kerken vol. De Engelstaligen in Zuid-Afrika hebben grotendeels nog de Engelse kerstgebruiken, zoals kalkoen, kerstpudding en de cadeaus op kerstavond openen. De Afrikaanstaligen doen dit meestal niet. De cadeaus worden op kerstavond of met kerst zelf uitgepakt.

Bij de Xhosa en andere Afrikaanse stammen houdt kerst vooral in naar de kerk gaan en kerstliederen zingen. Kerstbomen zijn vaak te duur en vaak ook niet te vinden.

 

Fijne Kerstdagen.

de redactie CultuurLokaal