Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Pieter Lossie wint Europese Filmprijs

publicatiedatum: di 18 december 2018

Pieter Lossie, scholier op 5 vwo op het Minkema College, heeft met de film Far Away in de categorie animatie de eerste prijs gewonnen op het Europese Filmfestival Camera Ziziano 2018, dat plaatsvond in Griekenland. Het is het grootste en belangrijkste filmfestival voor jongeren in Europa.

 

Gossie was al prijswinnaar van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS). Nu valt hij opnieuw in de prijzen. Op de gala-avond in Pygros werden de winnaars in de categorie animatie bekend gemaakt. De spanning was om te snijden, want de competitie was erg groot.

 

Pieter Lossie is bekend van de speelfilm Bennie Stout, daar speelde hij de pestkop Roderick. “De reden waarom ik als acteur animatiefilms ben gaan maken is dat je daarmee een volledige eigen inbreng hebt over de inhoud van de film, wat bij het acteren veel minder is.

,,Vroeger vond ik acteren tof, maar ik merkte dat ik kleurpotlood kreeg en alleen maar mocht inkleuren. Het mooie aan zelf filmen is dat ik de lijntjes mag tekenen en zelf de kleur kan bepalen. Met het zelf regisseren van films heb ik veel meer creatieve vrijheid", zegt hij.

Lossie is maatschappelijk betrokken en maakte vorig jaar de film "Greed", tegen ontbossing en mensen- en dierenleed. Het milieu is een grote inspiratiebron voor hem.

Meedoen met dit festival was een geweldige ervaring, ik heb daar veel inspiratie opgedaan”, zegt de 17-jarige Pieter Lossie.

 

Far Away gaat over een jongen van vijftien die omgaat met de dood van zijn moeder. De film wordt begeleid voor pianomuziek, wat Lossie zelf heeft gecomponeerd. ,,Toen ik de pianomuziek vijftig keer achter elkaar luisterde, hoorde ik in het midden verlies en op het eind een soort voldoening. Vanaf daar breidde het verhaal zich uit."

 

Bronnen: NFFS/BM en BIOSagenda