Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Kunstenaar van het jaar

publicatiedatum: di 11 december 2018

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Uit acht finalisten is Claudy Jongstra als Kunstenaar van het jaar 2019 gekozen. Tweede t/m achtste plaats: Op de tweede plaats eindigt Margot Homan, gevolgd door Theo Jansen en Bernard Heesen. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Daan Roosegaarde, Iris van Herpen, Erwin Olaf en Desiree Dolron.

 

De acht genoemde kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

 

Claudy Jongstra staat al sinds 2006 in de Galerie van hedendaagse kunstenaars. Opvallend genoeg kreeg ze in eerste instantie onvoldoende stemmen van het panel om weer genomineerd te worden. Maar daar was het publiek het niet mee eens en met behulp van een groot aantal voorkeurstemmen kwam ze met een wildcard in de halve finale terecht. In tweede instantie honoreerde het panel haar alsnog met een plek in de finale waaruit ze nu dus is gekozen tot Kunstenaar van het jaar 2019.

 

Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Talent van het jaar
Ook het Talent van het jaar 2019 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2019 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Jurre Blom (1992) geworden.

 

Briljanten Kunstenaar van het jaar

Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Eddy Roos.

 

lees meer op de site Kunstenaar v h Jaar