Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Oproep beeldend kunstenaars ZomerExpo

publicatiedatum: wo 12 december 2018

Europa ZomerExpo 2019 is van 25-5 t/m 1-9 2019 te zien in Museum de Fundatien Zwolle en in de zalen en op het buitenterrein van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.. Wil je meedoen? Dat kan! Tot en met 15 maart 2019 kun je kunstwerk aanmelden. Het thema is "Europa" en uit alle (digitale) inzendingen worden er 1000 uitgeselecteerd voor landelijke presentatie en daaruit komen de 250 werken voor de expo.

 

De landelijke ZomerExpo Biënnale is een veelzijdige kunsttentoonstelling in Museum de Fundatie, samengesteld via open inschrijving en anonieme keuze.

 

Thema

Wij nodigen iedereen uit om werk aan te melden dat zich verhoudt tot de culturele tradities van Europa. Is kunst uit Europa 'Europese' kunst? Via oude sporen en nieuwe invloeden, in landschappen, steden, natuur en cultuur - op alle mogelijke manieren willen we een actueel beeld laten ontstaan van Europa.

Wat je ziet, vertegenwoordigt de hedendaagse beeldende kunst in Nederland.
De tentoonstelling vond vanaf 2011 gedurende vijf jaar jaarlijks plaats in het Gemeentemuseum Den Haag en ging in 2017 naar Museum de Fundatie. Sindsdien is ZomerExpo een (tweejaarijkse) biënnale.

 

Het programma wordt mogelijk gemaakt door brede samenwerking en vele fondsen.

Per editie staat er een onderwerp centraal. De komende editie gaat over Europa.
Europa ZomerExpo 2019  is van 25 mei t/m 1 september 2019 te zien in Museum de Fundatie i

De selectie

Iedereen kan gemakkelijk werk uploaden voor de voorselectie van Europa ZomerExpo 2019. De kosten per werk zijn € 10. De ingezonden afbeeldingen tonen we aan regiojury’s in het hele land ‒ onder meer bestaande uit curatoren, galeriehouders, journalisten en kunstenaars. Zij maken hieruit een keuze van maximaal 1000 werken.


De tweede selectie vindt plaats tijdens de grote ZomerExpo-Opstelling, die in 2019 gedurende een week neerstrijkt in de Van Gendthallen in Amsterdam en (voor buitenkunst) een dag in Heino/Wijhe. Tijdens de Opstelling is er tijd en ruimte om de werken zo goed mogelijk te bekijken. Een professionele jury, een juniorjury én een publieksjury kiezen via een verdeelsleutel 250 werken voor de tentoonstelling.

Collectie
ArtWorlds fotografeert alle werken uit de ZomerExpo-Opstelling en plaatst deze op de website in de ZomerExpo Collectie, die inmiddels zo’n 3000 werken telt uit de eerdere edities. De tentoonstelling in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis wordt ingericht op basis van subthema’s en formele overeenkomsten die de werken laten zien. Op die manier vind het publiek gemakkelijker visueel zijn weg in de grote variëteit. Een selectie niet-gekozen werken vormt de SatellietExpo’s op een aantal locaties, voorafgaand aan de grote tentoonstelling.


Verkooptentoonstelling
Tijdens de tentoonstelling is het de beurt aan het publiek om ontdekkingen te doen en kunst te kopen. ZomerExpo is bovenal een verkooptentoonstelling. Ruim een kwart van de werken wordt in het museum verkocht. Heeft een bezoeker interesse, dan neemt de kunstenaar contact op met de potentiële koper. Alle werken uit de tentoonstelling, mét gegevens en toelichting van de kunstenaar, verschijnen in een register. Een uitgebreid activiteitenprogramma tijdens de lancering, de opstellingen en de tentoonstelling zelf, geeft bezoekers meer inzicht in het werk, de werkwijze en beweegredenen van kunstenaars.

 

MEER INFO EN AANMELDEN