Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Landschap in gevaar?

publicatiedatum: di 4 december 2018

Geen land ter wereld is qua landschap zo gevarieerd als Nederland. Verbazingwekkend voor een van de kleinste landen ter wereld. We verliezen steeds meer van onze karakteristieke landschappen. De open ruimte in Nederland neemt met acht hectare per dag af. Ook het Groene Hart verandert onvoorstelbaar snel. Natuurmonumenten vraagt u te helpen om de diversiteit te behouden en te beschermen.

 

De oppervlakte met bedrijventerreinen is de afgelopen vijftien jaar juist gegroeid met maar liefst 30 procent. Van de populatie weidevogels uit de jaren zestig is nog maar een kwart over.
De bodem en luchtkwaliteit van ons land zijn ondermaats, voornamelijk door de onophoudelijk schaalvergroting in de landbouw.

 

 

Landschapselementen als houtwallen, hagen en solitaire bomen worden nog altijd verwijderd.

Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte.

 

Natuurmonumenten maakt zich zorgen hierover. Daarom vraagt Natuurmomenten in een enquête aan alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet, hoe we om moeten omgaan met woningbouw, landbouw, industrie, infrastructuur en al die andere zaken die ruimte vragen in ons land.


Iedereen die zich betrokken voelt bij natuur en landschap kan deze enquête tot 9 januari 2019 invullen.

Foto: Erik van 't Woud