Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Restauratie 'Het Beleg van Woerden' begonnen.

publicatiedatum: do 29 november 2018

Dankzij de crowdfundingsactie is er nu voldoende geld bijeen gebracht om de restauratie van het schilderij 'Het Beleg van Woerden' mogelijk te maken. Op 26 november is het getransporteerd naar de restaurator. De restauratie van het kwetsbare schilderij op paneel gaat naar schatting duren tot in februari 2019.

 

Op 26 november is het door twee medewerkers in de hal van het Stadsmuseum van de muur gehaald en getransporteerd naar restaurator Hans van Dam uit Woerden.

Die is onmiddelijk begonnen met zijn onderzoek. Hij heeft de lijst voorzichtig verwijderd en direct geconstateerd dat het schilderij aan de linker- en rechterzijde nog doorloopt onder de lijst. Dat stukje konden we niet eerder zien!

De komende maanden zal Hans van Dam steeds tussentijdse berichten sturen over de stand van zaken rondom de restauratie.

 

Over het schilderij Het Beleg van Woerden

Dit meer dan 400 jaar oude schilderij verbeeldt het beleg van Woerden tijdens de 80-jarige oorlog: de belegering van de stad door het Spaanse leger in september 1575/76, die bijna een jaar duurde. Het schilderij leest als een stripverhaal: je ziet de vele schansen die rondom de stad zijn opgetrokken door de Spanjaarden, de watervlakte als gevolg van het doorbreken van dijken door de Woerdenaren, de stad zelf en allerlei details, zoals vechtende soldaten en rennende koeien.

Rond 1600 werd de herinnering aan het Beleg en aan de standvastigheid van de Woerdenaren van toen vastgelegd op dit schilderij. Eeuwenlang hing het in het oude stadhuis om dit bijzondere verhaal te blijven vertellen. En dat willen we - na restauratie - graag blijven doen.