Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Hoge nood in binnenstad

publicatiedatum: za 24 november 2018

Naar aanleiding van het artikel ‘Een gastvrije gemeente heeft genoeg toegankelijke toiletten’ in het AD van 1 november heeft het CDA Woerden raadslid Rumo van Aalst op 6 november schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld over het aantal en de geschiktheid van beschikbare openbare toiletten.

 

Het CDA Woerden staat achter het pleidooi van de Maag Lever Darm Stichting in het AD-artikel. Ook in een binnenstad als die van Woerden horen genoeg (semi-) openbaar toegankelijke toiletten aanwezig te zijn, en een goede bewegwijzering naar die toiletten.

Om die reden heeft het CDA Woerden in eerste instantie een aantal vragen voor het college, waaronder de vraag wat het concrete resultaat is van de vraag aan de winkeliers en horecaondernemingen om meer toiletten voor de bezoekers van de binnenstad beschikbaar te stellen, en hoe in een goede bewegwijzering naar die toiletten is voorzien.

 

 

In april zijn ook al vragen aan het college van Woerden. (zie onder)

 

Onderwerp: Beantwoording vragen ex artikel 40 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad gesteld door Johan Arentshorst van de Fractie van Inwonersbelangen over Openbare toiletten in Woerden
Beantwoording van de vragen:
1. Welke norm hanteert de gemeente voor het aantal openbare toiletvoorzieningen in de binnenstad?
Hier is momenteel geen beleid voor, zowel bij de afdelingen R&B en Ruimte als bij andere afdelingen niet.


2. Maakt de gemeente onderscheid in het type toiletvoorziening? Zo ja, wat is de norm voor damestoiletten, voor herentoiletten, of voor toiletten die voor beiden geschikt zijn en voor toiletten voor mindervaliden?
Zie het antwoord bij 1.


3. Welke aantallen openbare toiletvoorzieningen zijn aanwezig in de binnenstad, uitgesplitst naar damestoiletten, herentoiletten (urinoirs, plaskrullen), toiletten die voor beiden geschikt zijn en toiletten voor mindervaliden? Wat is de maximale loopafstand in de binnenstad naar een openbare toiletvoorziening voor deze doelgroepen?
Er is een openbaar toilet in de parkeergarage. Hiervoor is betaling van ê 0,50 nodig. Verder is er een openbaar toilet in de haven tijdens het vaarseizoen voor passanten. Beide zijn geschikt voor mindervaliden. Op de hoek Wagenstraat - Rijnstraat is in 2010 een openbaar toilet gerealiseerd. Deze was volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. In 2012 is deze verwijderd met name wegens een bezuiniging. Verder zijn er nog toiletten onder andere bij de openbare bibliotheek, de HEMAen de diverse horecagelegenheden. De maximale afstand naar het toilet van de parkeergarage is 400 meter.


4. Welke aantallen openbare toiletvoorzieningen zijn aanwezig in parken, bij recreatie punten, winkelcentra, haven?
Zie het antwoord bij 3. Naast de toiletvoorzieningen in de binnenstad wordt ieder zwemseizoen een toiletvoorziening geplaatst bij de recreatiepias Cattenbroek. Deze is ook geschikt voor mensen met een beperking. Daarnaast zijn de bibliotheken in Kamerik, het dorpshuis in Harmeien en de Milandhof in Zegveld toegankelijk voor toiletbezoek.


5. Is het college genegen om de grote supers in de gemeente te adviseren een toiletgroep voor de kassa's te realiseren, of verplichten bij nieuwbouw.
In het bouwbesluit is door de rijksoverheid in het kader van deregulering besloten om geen regels te stellen voor toiletruimte voor bezoekers van winkels. Voor personeel zijn er wel regels opgenomen. Dit is gedaan omdat de markt verantwoordelijk wordt gesteld voor de voorzieningen.
6. Ontvangt de gemeente signalen dat er onvoldoende voorzieningen zijn en wordt er nog veel wildplassen geconstateerd?
Nee.


7. Hoeveel constateringen en boetes voor wildplassen zijn er in Woerden. Is het college bereid om met de maag-lever-darm stichting en patiëntenverenigingen in gesprek te gaan over het niveau van de voorzieningen in Woerden en de resultaten hiervan terug te koppelen aan de gemeenteraad?
In 2018 zijn er tot op heden 2 bekeuringen en 2 waarschuwingen uitgedeeld voor wildplassen. In heel 2017 zijn er 19 bekeuringen en 13 waarschuwingen gegeven. Ja, het college is in principe bereid om het gesprek te voeren. Echter indien er aanvullende toiletvoorzieningen nodig zijn dan zal de raad hiervoor de benodigde middelen beschikbaar moeten stellen.
8. Is het college bereid om in eigen gebouwen ook voor publiek toegankelijke toiletten te maken. Denk aan bibliotheek, nieuwe gemeentehuis, e.a. musea en kaashal, enz. De Maag-lever-darm stichting heeft een app "Hoge nood" en de website www.waarkaniknaardewc.nl ontwikkeld. Hierop zijn openbaar toegankelijke toiletten snel te vinden. Maar opvallend geen Woerdense toiletten.
In het nieuwe stadhuis komt een genderneutraal toilet dat ook geschikt is voor mensen met een beperking. De openbare bibliotheken zijn ook allen voorzien van een toilet. Ook de VW/Kaaspakhuis heeft een vrij toegankelijk toilet dat geschikt is voor mensen met een beperking. Op de door u genoemde app en site zijn Woerdense toiletten te vinden.
9. Is het college bekend met dit initiatief en is het bereid de gemeentelijke en overige openbare toiletten aan te melden voor deze app?
Ja, de gemeente is bekend met het initiatief. Op de app staan 10 locaties in de kern Woerden waarvan 3 in de binnenstad.
10. Is het college ook bereid de vanuit het convenant betrokken horecaondernemingen aan te melden voor deze app.
Onduidelijk is op welk convenant de vragensteller doelt. Het College is bereid dit onderwerp in overleggen met de horeca te benoemen en te bespreken. Ook is het College bereid dit in het overleg met ondernemers en bewoners binnenstad te agenderen.
11. In Frankrijk bijvoorbeeld bij iedere kerk elke grote supermarkt, in ieder dorp of stad staan overal bordjes met WC hier -» ook in Engeland, waarom niet bij ons?
Dit heeft mede te maken met de nationale regelgeving in de desbetreffende landen. In Duitsland en UK is het ook de lokale overheid die zelf bepaalt of zij openbare toiletten aanbiedt. De tendens in beide landen is dat het verschuift van gratis naar tegen betaling. Of de lokale gemeenteraden schaffen ze af wegens de kosten. In Nederland hebben grote steden vooral via de reclamebedrijven geregeld dat deze de toiletten neerzetten in ruil voor het vertonen van de reclame in de steden -Utrecht stad kent een dergelijke regeling-.
12. Patiënten met darmproblemen komen door hun klachten vaak in een isolement. Ze kunnen zich vies voelen, of bang zijn dat anderen hen vies vinden. Daardoor willen ze vaker naar de WC, of stellen ze hogere eisen aan de WC. Denk aan hygiëne, een fonteintje of geluidsdichte muren. Het mijden van uitstapjes, zoals winkelen, past ook in dat patroon.' Onderzoek toont aan dat een op de vijf mensen kampt met anale klachten. 'Het gaat om veel mensen, maar tegelijk is de samenleving daar totaal niet op ingericht. Dat blijkt wel uit het tekort aan toegankelijke toiletten ook in Woerden. Werkt u ook mee om dit probleem te voorkomen?
De vraagstelling is niet geheel duidelijk. We hebben begrip voor de situatie van de desbetreffende mensen. Op diverse locaties in de binnenstad en elders in gemeente zijn -openbaar- toegankelijke toiletten aanwezig.