Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Debat en Lezen over voeding

publicatiedatum: zo 11 november 2018

Heel november staat de campagne ‘Nederland Leest’, in het teken van het thema voeding. In alle vestigingen van Bibliotheek Het Groene Hart richten ze thematafels in met passende boekentips. (Nieuwe) leden van de bieb krijgen een gratis (jeugd) boek. Op veel basisscholen vinden debatten plaats over voeding en eind november is het "slotdebat" in het klooster.

 

Waarom voeding?
Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’

 

Voordeel voor volwassenen
Bent u lid van de Bibliotheek, kom dan langs voor het gratis boek Je bent wat je leest met bijdragen van Joël Broekaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Pierre Wind en Ronald Giphart(*). Nog geen lid? Sluit in november een Standaard- of Plusabonnement af en ontvang eenmalig €10,- korting op de jaarcontributie.

 

Actie voor nieuwe jeugdleden
Alle nieuwe jeugdleden tussen 9 en 14 jaar krijgen het boek(*) Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden kado. Lidmaatschap is gratis tot 18 jaar.
Scholen die lid zijn, kunnen per school 2 gratis exemplaren(*) van Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden ophalen voor hun schoolbibliotheek.


Voedseldebat
Verschillende schoolklassen uit Woerden en Montfoort doen mee aan het Voedseldebat. De komende maand lezen de leerlingen Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden. Elke groep krijgt als start een masterclass debatteren en oefent hoe je een menig vormt en verwoordt.

 

Eind november laten de kinderen hun debatkunsten zien in een slotdebat in Het Klooster Woerden.

De jury bestaat uit Cor van Tuijl, voormalig wethouder ChristenUnie- SGP, Kees de Kruijf, voorzitter van politiek café RPL RuitenTroef en Jeannette van Dongen, voormalig raadslid voor Progressief Woerden.
Het winnende schoolteam krijgt in januari les van burgemeester Molkenboer over debatteren en burgerschap met aansluitend een rondleiding door het dan net gerenoveerde Gemeentehuis.