Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Verlengde crowdfundingsactie "het Beleg"!

publicatiedatum: do 8 november 2018

De crowdfundingsactie van Stadsmuseum Woerden voor de restauratie van het schilderij ‘Het Beleg van Woerden’ wordt verlengd tot half november. Volgens het museum is nu ca. 45% van het benodigde bedrag toegezegd. Nog 55% te gaan dus! Tot die tijd is het schilderij voor iedereen gratis te zien in de hal van het Stadsmuseum. Loop dus gerust even binnen om ernaar te kijken, voordat het straks weg is.

 

Hopelijk richting restauratieatelier – of anders terug naar het depot.

Drie vragen worden tijdens deze campagne veel gesteld:

 

Waarom is de restauratie nodig?
Dit meer dan 400 jaar oude schilderij is geschilderd op houten panelen en daar zitten kieren tussen. De verf laat los op verschillende plaatsen en met name in de onderzijde van het schilderij zitten vlekken. Daar komt bij dat de vernislaag vergeeld is. Al die mankementen kunnen verholpen worden bij restauratie.

Spannender is dat ook de weinig subtiele overschilderingen van latere tijden verwijderd zullen worden. Wat komt eronder vandaan?


Dit alles kost honderden uren werk, en dat maakt de restauratie zo kostbaar. De kosten zijn geraamd op 22 duizend euro, waarvan het museum er vijf inlegt.

 

Met de crowdfundingsactie hoopt het museum dus in totaal nog 17 duizend euro bij elkaar te brengen, zodat het kwetsbare schilderij na restauratie weer veilig geëxposeerd kan worden.

 

Wat maakt dit schilderij zo bijzonder?
Het schilderij leest als een stripverhaal en vertelt het verhaal van een buitengewoon penibele tijd in de Woerdense geschiedenis: de belegering van de stad in 1575/76 door de Spaanse troepen, die bijna een jaar duurde. Rond 1600 werd de herinnering aan het Beleg en aan de standvastigheid van de Woerdenaren van toen vastgelegd op dit schilderij. Eeuwenlang hing het in het oude stadhuis om dit bijzondere verhaal te blijven vertellen. En daarvoor wil het Stadsmuseum het graag weer gebruiken.

 

Hoe werkt de actie?
Doneren kan in de collectebus in de hal van het museum en op de website van Voordekunst.nl. Daar staan ook de tegenprestaties, die het Stadsmuseum kan bieden aan de gulle gevers. Zegt het voort!
 

Achtergrond kunstwerk

waar gaat dat schilderij over? En wat zien we eigenlijk?

George de Wrede zocht het voor u uit., KLIK HIER