Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

36 nieuwe perenbomen geplant op Landgoed Bredius (foto Dick van Doorn)

Bredius; Nieuwe peren van oude rassen

publicatiedatum: vr 9 november 2018

Vrijwilligers van de Fruitbomengroep van het Landgoed Bredius plantten deze week 36 nieuwe perenbomen in de noordelijke boomgaarden op het landgoed. Gekozen is voor oude rassen, die ooit op het landgoed of in het Rijnstreekgebied gestaan hebben. Het worden hoogstamrassen die in de commerciële teelt niet zo gangbaar zijn – daar kiest men meestal voor makkelijker plukbare laagstamrassen.

 

Passend bij karakter Bredius
“Om het karakter van het landgoed te benadrukken”, zegt Cees Blonk, coördinator van de Fruitbomengroep, “hebben we verscheidene oude hoogstamrassen gekocht”.
Het zijn bomen met mooie namen.  Zo plantten de vrijwilligers onder meer de ‘Legipont’, de ‘Beurré Clairgeau’ en de winterrietpeer aan. Ook kreeg een oude bekende, de ‘Gieser Wildeman’, een plekje in de boomgaarden.
Het duurt nog wel een jaar of vijf voor de eerste nieuwe peren van de oude rassen geoogst kunnen worden. “De bomen moeten eerst een goed wortelgestel ontwikkelen, en stevige gesteltakken. Daarom snoeien we voorlopig op groei en vorm, en niet op de ontwikkeling van fruit”, aldus Blonk.

 

Opbrengst fruit voor aankoop
Ook dit jaar leverden de fruitbomen op Landgoed Bredius weer heel wat appels en peren op. Ieder jaar wordt tijdens het Oogstfeest het geoogste fruit verkocht. Van de  overblijvende appels en peren wordt sap gemaakt.

Dat gezonde, natuurlijke sap is nog steeds op het landgoed te koop.

 

Op woensdag- en zondagmiddag verkoopt het NME Centrum InBredius flessen sap. Een fles kost € 2,25.
De opbrengst van het verkochte fruit en sap is gebruikt om de nieuwe hoogstambomen aan te kopen. 

 

Landgoed Bredius: groene stadsrand
Landgoed Bredius heeft historische wortels. Het is een aantrekkelijk groen gebied aan de rand van Woerden, en het vormt de poort naar het buitengebied. Woerden voelt zich verbonden met Bredius: een grote groep vrijwilligers maakt graag iets moois van het Landgoed voor iedereen die houdt van natuur, rust, recreatie en duurzaamheid.