Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Crowdfunding "Het Beleg van Woerden"

publicatiedatum: wo 31 oktober 2018

Deze hele maand loopt de crowdfundingsactie voor de restauratie van het schilderij ‘Het Beleg van Woerden’. Het meer dan 400 jaar oude schilderij op paneel is in slechte staat, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Tijdens de actie is het gratis te bekijken in de hal van het Stadsmuseum. Loopt u dus vooral even binnen.

 

KOM KIJKEN NAAR ‘HET BELEG VAN WOERDEN’


Alle donaties zijn welkom, zowel in de collectebus naast het schilderij als via de website  Voordekunst.nl.

De Tachtigjarige Oorlog is nu volop in de belangstelling met de TV-serie op vrijdagavonden.

Dit was immers de periode waarin de Nederlandse identiteit werd gevormd.

Ook de identiteit van Woerden is erdoor bepaald: Woerden werd expliciet Luthers en heeft hiervoor gestreden.

De belegering in 1575/76 door de Spaanse troepen, die is vereeuwigd op het schilderij, heeft veel impact gehad.


Dat het Beleg nog steeds leeft blijkt uit de stalen vissen, die pas geleden zijn geplaatst op de opgeknapte rotonde bij de entree van Woerden, bij de Burgemeester van Zwietenweg, naar  ontwerp van tuinarchitect Angela Warmerdam uit Lisse. Die vissen verbeelden het Wonder van Woerden: in juli 1576 leden de Woerdenaren honger, de belegering duurde al bijna een jaar.

Plotseling zwommen vissen in groten getale de Rijn op. De overlevering vertelt dat de inwoners ze zo uit het water konden vissen.
Zo hield men het vol, tot de terugtrekking van de Spanjaarden op 24 augustus 1576. Die dag is nog bijna een eeuw lang jaarlijks gevierd in Woerden. En dit zware jaar in de Woerdense geschiedenis werd voor het nageslacht vastgelegd op het schilderij dat eeuwenlang in het stadhuis hing en dat u nu dus zelf kunt komen bekijken in de hal van het Stadsmuseum.