Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Grote opkomst "Regenboogweek"

publicatiedatum: wo 24 oktober 2018

Met een verrassend ruime opkomst en veel positieve reacties kunnen we stellen dat de eerste regenboogweek van Woerden een groot succes was. Met vijf activiteiten en veel publiciteit werd het thema: “zijn wie je bent” vormgegeven. Daarnaast waren er ook andere initiatieven zoals vlaggende binnenstadsondernemers en het gender-neutrale toilet op het Minkema college.

 

Getuigenissen

Een goed gevulde kerk met ruim 200 belangstellen en voorgangers van wel vijf geloofsgemeenschappen was de aftrap van de regenboogweek op zondag 7 oktober. De viering werd als zeer verbindend en inspirerend ervaren. Zeker de openlijke persoonlijke getuigenissen wisten velen in het hart te raken. Voorgangers Hans Berkheij en Huub Spaan spreken over de geboorte van een nieuwe eeuwenoude traditie.

 

Lezing

Ook bij de lezing van Krzysztof Dobrowolski-Onclin  over kunst met roze randje zat Galerie van Slagmaat goed vol en genoten ruim 30 belangstellenden van de enigszins pikante beelden van romeinse goden die de homoseksuele en lesbische liefde bepaald niet ontliepen en ook regelmatig van geslacht veranderden.

 

Film en Vlaggen

Op dinsdag vertoonde Annex Cinema het waargebeurde drama The Danish Girl over de bekende Deense transgender Lili (Einar)Wegener. Wethouder George Becht hees op de nationale Coming Out Dag samen met het COC Midden Nederland de regenboogvlag en sprak uit dat in Woerden iedereen zichzelf moet kunnen zijn en ook dat we erop mogen vertrouwen dat de gemeente zorgt voor een goed LHBT-vriendelijk beleid. En niet alleen bij het gemeentehuis wapperde de regenboogvlag. Ondernemers in de binnenstad van Woerden namen het initiatief om anderen op te roepen ook de regenboogvlag uit te steken. Ruim 25 horecaondernemers en winkeliers gaven aan deze oproep gehoor. Ook leerlingen van het Minkemacollege, verenigd in een GSA voerden deze week actie voor acceptatie van gender en seksuele diversiteit met de opening van het eerste genderneutrale toilet.

 

Modern Monk

Op vrijdag 12 oktober werd de regenboogweek feestelijk afgesloten met een Afterparty in Babylon met treffende woorden van dichter Modern Monk: ‘ik ervaar en accepteer je zoals je bent en zoals je wilt zijn. … maar belangrijker nog is dat jezelf accepteert, want dan kan ik dat ook’ (uit het gedicht ‘je bent zoals je bent’).

 

De Regenboogweek Woerden krijgt een vervolg in 2019, zo melden de organisatoren.

bron site COC