Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Nationale Archeologiedagen in Stadsmuseum

publicatiedatum: vr 12 oktober 2018

Op 13 en 14 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. Dat betekent: Stadsmuseum; gratis entree! En op zaterdagmiddag elk half uur een spannend verhaal over de Bataafse Opstand door Lex Albers. Op zondagmiddag zet meesterdrukker Gert Jan Forrer de oude steendrukpers in beweging, die momenteel in de hal van het museum staat. Een unieke demonstratie, geschikt voor jong en oud.

 

Nationale Archeologiedagen
Komend weekend brengen de Archeologiedagen voor de vierde keer het verleden tot leven met ruim 350 activiteiten door het hele land. Deze dagen bieden een goede gelegenheid om te ontdekken wat er in onze Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Het Stadsmuseum doet mee met Flitslezingen op zaterdagmiddag. Maar ook door de deuren het hele weekend gratis open te zetten. 

 

Flitslezingen op 13 oktober
In de sfeervolle omgeving van de Vroedschapszaal neemt Lex Albers zijn gehoor mee naar een heftig moment waarop veel samenkwam: de Bataafse Opstand in het jaar 69. Wist u dat die nog altijd zichtbaar is de brandlaag, die archeologen aantroffen bij de bouw van parkeergarage Castellum?

Dit verhaal past naadloos in het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018: Opstand.

De flitslezingen zijn een samenwerking met de SHHV. Ze starten elk half uur tussen 13.30 en 16.30 uur en duren ongeveer een kwartier, na afloop is er tijd om vragen te stellen.

 

Demonstratie Meesterdrukker op 14 oktober
Op zondag tussen 14.00 – 16.00 uur geeft Meesterdrukker Gert Jan Forrer een drukdemonstratie bij de antieke drukpers uit de collectie van het Nederlands Steendrukmuseum. Die maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Gestel & Gestel, schilders en drukkers’. Forrer is één van de weinigen die dit vak nog beheerst. Tijdens zijn demonstratie laat hij zien hoe hij een lithografische steen voorbewerkt en afdrukt. Kinderen en andere bezoekers kunnen zelf dingen uitproberen en Forrer beantwoordt ook alle vragen. Een unieke kans!