Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Lodewijk XIV trekt bij Lobith de Rijn over, 12 juni 1672. Adam Frans van der Meulen, ca. 1672-1690. (Collectie: Rijksmuseum).

Lezing: Het Rampjaar 1672

publicatiedatum: di 9 oktober 2018

Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte, een lezing door Luc Panhuysen. Iedereen is van harte welkom op maandag 15 oktober aanstaande, in Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50, 3445 AS Woerden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

 

In mei 1672 zette zich vanuit Charleroi een gigantisch Frans leger in beweging met als doel de vernietiging van de Nederlandse Republiek. Niets leek logischer dan dat de Nederlanders door de Franse overmacht zouden worden verpletterd. Maar de veroveringsmachine stokte en de Nederlanders wurmden zich uit hun hopeloze situatie. De Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV) heeft de bekende historicus Luc Panhuysen gevraagd om te vertellen hoe mensen van vlees en bloed het ‘Rampjaar 1672’ beleefden en hoe het ondanks alle paniek en wanhoop toch lukte om de supermacht van zijn tijd in het nauw te drijven.


Achtergrondinformatie

Het verhaal van Panhuysen is gebaseerd op zijn gelijknamige boek. De lezer maakt daar kennis met de belevenissen van de familie Van Reede. Hun briefwisselingen gunnen ons een inkijkje in hoe onze voorvaderen deze roerige tijd beleefden. Voor aanvang van de lezing, in de pauze en na afloop kunnen bezoekers bij de boekentafel oriënteren op verschillende interessante publicaties die bij dit onderwerp passen. De werken zijn uiteraard deels van de spreker zelf.

Over de spreker

Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij een landelijk dagblad besloot hij de waan van de dag te verruilen voor de verbeelding van het verleden. Panhuysen combineert archiefonderzoek met het vertellen van een historisch verhaal, waarin de mensen van toen centraal staan. In zijn boeken verbindt hij de levensgeschiedenissen van zijn hoofdpersonen met de grotere lijnen van de Nederlandse en internationale geschiedenis. Hij is een veel gevraagd spreker, werkte mee aan verschillende cd-luisterboxen en valt regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie.