Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Aziatische tijgermug !!!

publicatiedatum: do 16 augustus 2018

Nee, deze mug is (nog) niet in Woerden gesignaleerd! Maar hij is al wel aardig in de buurt getuige het onderstaande bericht op de site van de buur-gemeente Montfoort. (dd eind juli.) "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start 23 juli met de bestrijding van deze exotische muggen bij een bedrijf in Montfoort."

 

Bestrijding Aziatische tijgermug
 De Aziatische tijgermug is tijdens een reguliere controle aangetroffen.

De direct omwonenden van het bedrijf zijn per brief door de NVWA geïnformeerd. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.  De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. De kans dat de mug in Nederland een tropische ziekte bij zich draagt is zeer klein. Er is nog niemand in Nederland besmet geraakt met een tropische ziekte door de Aziatische tijgermug. De beten van de mug kunnen wel hinderlijk zijn. Om te voorkomen dat de Aziatische tijgermug zich in Nederland vestigt, start de NVWA in de week van 23 juli met de bestrijding. De bestrijding duurt tot het einde van het muggenseizoen (begin oktober).

Structurele monitoring exotische muggen
De Aziatische tijgermug is aangetroffen tijdens reguliere monitoring van de NVWA. Als hierbij muggen worden aangetroffen gaat de NVWA direct over tot bestrijding om voortplanting en verspreiding te voorkomen. Hiervoor zet de NVWA bestrijdingsmiddelen in die zowel larven als volwassen muggen doden. Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en dieren. In 2017 werden op 12 locaties in Nederland exotische muggen aangetroffen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Aziatische tijgermug kunt u kijken op de website van de NVWA . Daar kunt u ook terecht voor vragen over de bestrijding. Heeft u andere vragen dan u kunt u bellen met de NVWA op telefoonnummer 0900-0388. Voor gezondheidsgerelateerde vragen kunt u bellen met GGD regio Utrecht op telefoonnummer 030 - 6086086.

 

Bron website gemeente Montfoort