Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Molukse middag in Inloophuis

publicatiedatum: do 16 augustus 2018

Op zondagmiddag 19 augustus is er een Molukse middag in het Inloophuis 'Leven' met kanker' met muziek, schilderen en hapjes. De middag zal worden geopend door Alex Tuhuteru met een toelichting waarom de Molukkers naar Nederland zijn gekomen. Tijdens deze middag is er ook een muzikaal optreden van de Tifagroep Gaba2 en zal er een kunstwerk gemaakt worden..

 

De leden bespelen allemaal de tifa, een trommel gemaakt van een uitgeholde boomstam.

De groep is ontstaan tijdens workshops en tifalessen medio 1999/2000 in de Molukse stichting Sinar Maluku in Woerden. Initiatiefnemer hiervoor was Bob Mailuhu die tevens een negental Molukse (oudere) jongeren benaderde om lid te worden van Gaba2. De tifagroep was eerst bemand met tien personen en bestaat op dit moment uit zeven personen. De groep had op 8 april 2000 een eerste uitvoering. Er volgden vele optredens in het land op podia van mensenrechtenmanifestaties, straatfestivals en pasar malams. De naam van de tifagroep is ontleend aan het slaghout waarmee de tifa wordt bespeeld. Dit slaghout is vervaardigd van gaba-gaba, de nerf van de bladeren van de sagopalm. In de overtuiging van de Molukkers is het zo dat een tifa symbool staat voor een gezin of een familie of een dorp. De tifa is ook een instrument om boodschappen door te geven om op die manier een stem te laten horen die over grote afstanden hoorbaar is. Deze groep bestaat Alex Tuhuteru, Nardo Sohilait, Bob Mailuhu, Giovanni Tahapary, Frank Tuhuteru, Chris Pattiasina en George Sahertian.

Tijdens de optreden zal er toelichting gegeven worden.

 

Kunstschilder Jopie Mailuhu  zorgt voor een groot schilders doek en verf en laat de gasten van het inloophuis onder zijn leiding een doek beschilderen als herinnering aan deze dag.

 

Tevens worden er tijdens deze middag Indonesische hapjes rondgedeeld, gemaakt door Jomima Sahuleka, Charlotte de Ruiter, Maarten Pieterse, Ton Friederichs en Roel van der Bij.

 

 

De middag begint om 13.00 uur en duurt tot circa 17.00uur.

De inloop is vanaf 12.30 uur.
De toegang is gratis.

 

Voor nieuwe bezoekers is er in de pauze een rondleiding met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden.