Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Oude "brandspuit" weer terug

publicatiedatum: ma 6 augustus 2018

De oude brandweerauto, een Chevrolet uit 1959, van de brandweer in Nieuwerbrug komt terug. De wagen die in Limburg te koop stond, compleet met alle toebehoren in dozen opgeborgen, zal "terug naar huis" komen en door de brandweerlieden en vrijwilligers worden gerestaureerd.

 

Het voertuig , een Chevrolet Viking uit 1959, kwam nadat hij jaren later (niemand weet het jaar meer) 'buiten dienst' ging, via omzwervingen uiteindelijk in Limburg terecht. Daar stond de auto te koop voor 3000 euro. Dat geld had het brandweerkorps uit Nieuwerbrug niet. Maar na onder andere een artikel in het AD kwam de inzamelingsactie in een stroomversnelling.


Niet alleen het benodigde bedrag kwam vrij vlot binnen, ook werd van alle kanten hulp aangeboden voor de restauratie van de brandspuit. ,,Onder meer via een stichting van de brandweer Hollands Midden. En bij Opel van Vliet in Woerden, die de brandweerauto destijds geleverd heeft, gaan we praten over wat zij voor ons kunnen betekenen.''

 

Leuk feestje
De inzamelingsactie voor de oude brandweerauto is nog niet afgelopen. ,,De aankoop is rond, maar met de renovatie is ook geld gemoeid. We kunnen dus best nog geld gebruiken.'' Hij voorspelt een 'leuk feestje' als de Chrevolet Viking daadwerkelijk in de Nieuwerbrugse brandweerkazerne binnenkomt.
Van dit merk en type brandweerauto heeft Van Vliet er in 1959 drie geleverd. Een van de voertuigen was voor de brandweer in Woerden, de andere voor Zegveld en de derde voor Nieuwerbrug. De Nieuwerbrugse auto is voor zover bekend de enige die bewaard is gebleven.