Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Weer stukje Romeinse weg gevonden.

publicatiedatum: wo 25 juli 2018

Bij opgravingen door Vestigia is tussen Zwammerdam en Bodegraven een nieuw stuk van de Romeinse Limesweg ontdekt en voor later vastgelegd. Deze opgravingen waren noodzakelijk vanwege de bouw van een kleinschalig zorgcentrum door Ipse De Bruggen op het erf van de voormalige boerderij Molenzicht nabij Bodegraven.

 

Na onderzoek bleek in de ondergrond op sommige plaatsen onder de weilanden een grindspoor aanwezig te zijn. Daarmee was de zuidoever van de Romeinse Rijn teruggevonden. Deze lag ter hoogte van Zwammerdam enkele honderden meters zuidelijker dan de huidige Oude Rijn.

 

De Rijn was toen ook veel breder dan die nu is. Langs de oever lag een smal stuk iets hoger opgeslibde grond, de zogenoemde oeverwal. Daarop was de weg aangelegd, is gebleken.

 

De aangetroffen weg is weer afgedekt en wordt met een uitzondering van een klein stukje verbrede sloot verder gespaard in de nieuwe inrichting. Het nieuwe stukje Romeinse weg maakt het mogelijk het tracé van de Limesweg tussen de Romeinse forten bij Zwammerdam-Hooge Burch en die in het centrum van Bodegraven preciezer te projecteren.