Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Ben ik in Beeld?

publicatiedatum: vr 20 juli 2018

Je ziet steeds meer camera's in het straatbeeld, van overheden maar ook particulier. De vuistregels voor een eigen (buiten)camera, in het algemeen: je mag een camera ophangen aan de gevel van je huis maar die mag alleen eigen terrein filmen NIET de openbare weg. Ook mogen beelden van mensen NIET, zomaar, publiek gemaakt worden. Voor, gemeentelijke, overheden gelden andere regels.

 

De burgemeester van Woerden mag, volgens de APV, besluiten om camera’s  op te hangen in de openbare ruimte. Maar moet dan eerst de gemeenteraad informeren. Bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld als er sprake is van een acute, gevaarlijke, situatie, mag dat ook achteraf. (artikel 151c van de Gemeentewet.)

Ook overheden mogen niet zomaar beelden van de gemaakte opnamen publiceren.

 

Beveiligingsbeelden gemaakt bij evenementen of in de publieke ruimte mogen in principe alleen gebruikt worden, bijvoorbeeld door de politie, als dat nodig is, voor opsporing.

 

 

 

Er zijn 16 camera’s opgehangen rondom station Woerden. Met de komst van camera’s wil de gemeente Woerden de criminaliteit tegengaan en de veiligheid rondom het station vergroten.

Ook in de binnenstad en sommige winkelcentra in de wijken/kernen hangen camera's.

Ook bij evenementen zoals de Woerdense vakantie week worden camera's opgehangen.