Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

‘Woerden in 2030 zonder gas?

publicatiedatum: wo 4 juli 2018

Is 2030 niet veel te vroeg om heel Woerden van het gasnet los te koppelen? ,,Nee, het is wel degelijk haalbaar’’, zegt wethouder Tymon de Weger in een artikel in het AD. Hij reageert op scepsis bij oppositiepartijen en woning­corporatie GroenWest. Gemeenteraadslid Reem Bakker (Fractie Bakker) moet nog maar zien of in 2030 daadwerkelijk alle gasfornuizen bij het grof vuil gezet kunnen worden.

 

 ,,Ik denk dat het veel te ambitieus is. De initiatief- klimaatwet die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd, gaat uit van klimaatneutraal in 2050. Volgens mij wordt dat zelfs al een hele opgave.’’

 

GroenWest heeft laten weten bijna 100.000 euro kwijt te zijn om een woning van het gas af te krijgen. Hij moet volledig geïsoleerd worden, voorzien zijn van een dure warmtepomp en zonnepanelen. ,,Met twintig miljoen euro rijkssubsidie kun je dus 200 woningen in Woerden klimaatneutraal maken’’, rekent Bakker snel uit.

Lees het hele artikel in het AD

 

Nog wel wat culturele vragen.

Behalve wat het geld betreft om woningen gasloos te maken hebben wij ook nog wel wat vragen.

Woningen zijn er veel, iedereen woont en moet van het gas klaarblijkelijk, hoewel dat volgens een aantal experts helemaal niet nodig is om daar zo'n haast mee te maken omdat er ander gas is dat nog in grote vooraden beschikbaar is en omdat er ook andere, millieu bewuste manieren zijn om gas te maken.,

 

Dan is er nog het probleem warmtepomp. De huidige pompen zijn niet alleen heel duur maar ook een bron van overlast  (o.a enorme herrie) Er mogen wel duizenden rijdende rechters bijkomen om de burenruzie's te beslechten.

 

Niet alleen woningen

Behalve huizen zijn er ook problemen op te lossen m.b.t. Musea, monumenten, theaters, verenigingen en andere "cultuurgebouwen". (geld overigens ook voor sportaccomodaties)

De investering, die voor omschakeling nodig is,zal voor de het leeuwendeel van deze, qua subsidie veelal totaal "uitgeklede" organisaties waarschijnlijk niet op te brengen zijn. M.n. musea zijn erg afhankelijk van de klimaatbeheersing.

Zetten we kunst en cultuur dan maar gewoon in de kou? gaan we met een bondjas aan naar theater, stoken we de schilderijen op als alternatieve warmte bron? ("kunst hartverwarmend")

Lijkt ons ook een "dingetje" om over na te denken.

 

Er is natuurlijk ook wel een "lichtpuntje" voor de cultuursector....... naar alle waarschijnlijkheid zal er een verwarmingmuseum komen waar alle soorten gasverwarming  te zien, en te voelen, zullen zijn.

En waar natuurlijk ook andere kunstuitingen zullen worden ondergebracht met een ereplaats voor het boek en de film "zwaarmoedige verhalen bij de centrale verwarming"