Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

‘De reis van de Drakenkeizer’

publicatiedatum: do 14 juni 2018

Galerie Van Slagmaat presenteert van 15 juni tot en met 18 augustus 2018 ‘De reis van de Drakenkeizer’ van Pepijn van den Nieuwendijk. De expositie wordt zaterdag 16 juni 2018 om 15.30 uur in aanwezigheid van Pepijn officieel geopend door de kersverse wethouder van Cultuur in Woerden, de heer George Becht. Je bent hierbij van harte welkom.

 

In deze overzichtsexpositie zijn keramiek, schilderijen en tekeningen van ‘Cirque de Pepin’ te zien, het alias van Pepijn van den Nieuwendijk (1970 Waddinxveen; KABK Den Haag).

 

Pepijn groeide op in Woerden en hield zich kind al bezig met archeologie. Als puber verzamelde hij tijdens opgravingen in het centrum van deze historische vestingstad veel scherven van keramiek. Aangemoedigd door zijn tekendocent op de middelbare school, koos Pepijn echter voor de kunstacademie in plaats van archeologie.

 

Als beeldend kunstenaar baseert Pepijn veel van zijn werk op geschiedenis en oude verhalen – wat in de man zit krijg je er niet uit. Ook is zijn liefde voor sprookjes en mythologie duidelijk terug te zien.
Toen Pepijn tijdens zijn studie de kans kreeg om te werken met keramiek, liet hij zich inspireren door de oude schervenverzameling. Tijdens uitwisselingsreizen naar de porseleinstad Jingdezhen in China kwam hij in aanraking met het eeuwenoude blauw-witte Chinese porselein. Dit werd een nieuwe boeiende inspiratiebron voor keramiekbeelden en tekeningen.

 

Pepijn beperkt zich wat kleur betreft overigens niet tot wit en blauw, met name zijn schilderijen zijn kleurrijk. Je herkent zijn wonderlijke figuren in één oogopslag.
Misschien ken je zelfs de vier vrolijk gekleurde wandreliëfs ‘Droom van de Toekomst’ die hij maakte in opdracht van de gemeente Woerden voor Waterrijk.

 

In de Expositieruimte van de galerie is op 15 en 16 juni werk te zien van het Veelzijdeg Collectief. Deze landelijk opererende groep kunstenaars maakte voor deze tentoonstelling prachtige kleinoodkastjes. Ook zijn tegeltableaus van textiel te zien. De makers zijn aanwezig. Kom je ogen uitkijken!

Groet,