Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Prijswinnaars RijnKUNSTprijs

publicatiedatum: ma 4 juni 2018

Op zaterdagmiddag 2 juni zijn in De HALL in Woerden de prijswinnaars van de RijnKUNSTprijs bekend gemaakt door de voorzitter van de vakjury, Gerdien Meynen. De vakjury heeft twee winnaars gekozen uit 15 ingezonden werken. De prijswinnaar in de categorie 2D, schilderijen en ander werk in het platte vlak, is Inge Sips, met haar schilderij “Het Wonder van Woerden”.

 

De jury vindt dat de maker van dit schilderij goed de weg weet met verf en blijk geeft van het beheersen van techniek. De compositie is goed (doet een beetje denken aan Escher) en er zit zowel dynamiek als evenwicht in het schilderij. Dit laatste met name vanwege het kleurgebruik en de keuzes voor licht en donker.

 

 

 

“Het Wonder van Woerden”

 

 

 

 

3 D.

De prijswinnaar in de categorie 3D, beelden gemaakt van allerlei materialen en in allerlei vormen, zijn de samenwerkende kunstenaars Cees Hoogeveen en Karin Vredenbregt. Zij maakten een schaakspel met als titel “Zestien72”. Volgens de jury is dit schaakspel een voorbeeld van toegepaste kunst. Vak-technisch mooi, eenvoudig, prettig en origineel van kleurstelling en eigentijds. Hier is goed over nagedacht! De figuurtjes op de schaakstukken doen denken aan pictogrammen en tinnen soldaatjes. Het meest enthousiast is de jury over het speeloppervlak. Dat oppervlak is een extra blik waardig; het is schoon, helder en bewonderenswaardig omdat het ook een bruikbare ondergrond is.

 

Publieksprijs

De publieksprijs, net als de andere prijzen een trofee, gemaakt door Van der Vooren Glasatelier werd gewonnen door Sylwia Schóngart, met haar kunstwerk “Mijn historische blik op de stad”. Haar werk bestaat uit een combinatie van gegraveerd glas, een spiegel, hout en ander materiaal. (afb links)

 

De jury heeft twee kunstenaarsgroepen een eervolle vermelding gegeven, voor het resultaat van hun samenwerking. Dit waren 9 cursisten van Ard School uit Kamerik en de kunstenaars van Atelier de Schuur in Zegveld.

Gerdien Meynen stond bij de prijsuitreiking ook stil bij de voor- en nadelen van een prijs.

Competitie op kunstgebied is volgens haar eigenlijk niet wenselijk. Maar zonder competitie zou de mensheid waarschijnlijk nog in plaggenhutten wonen. Zij sprak haar waardering uit voor alle kunstenaars, die in staat zijn om wat zij zien in hun innerlijk te vertalen naar een kunstwerk.


RijnKUNSTprijs 2019.

De RijnKUNSTprijs, ingesteld door KUNSTaandenRIJN Woerden, (een initiatief waarvoor ze complimenten verdienen) had dit jaar als thema De Vesting.

De organisatie is van plan volgend jaar weer een wedstrijd te organiseren met een ander thema.

 

Suggesties.

Mocht u hiervoor suggesties hebben dan kunt u deze aan ons melden, ( graag met enige achtergrondinformatie over het waarom van uw keuze.)

 

Zelf hebben we ook al een suggestie; "Het Woerden van mijn dromen" , (waarbij de deelnemers een bestaande plek in Harmelen, Kamerik, zegveld of Woerden e.o, nog fraaier, gevulder, vreemd of bijzonderder maken. Bijvoorbeeld door er een ,nog niet bestaande voorziening(en) of kunstvoorwerp op/in aan te brengen, heden en verleden doorheen te "husselen" enz..

 

Denk aan; "een haven vol driemasters", "een ruimteschip boven Zegveld", "een beeld van Molkenboer voor het oude stadhuis", "Trump in een kano door de Meije" of "een Lunapark bij het gemaal in Kamerik".

 

Aardige suggesties zullen we publiceren en doorgeven aan KUNSTaandenRIJN, elke inzender krijgt van ons een set poëziekaarten van Woerden toegezonden. (a.u.b. postadres vermelden)