Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Limesroutes

publicatiedatum: zo 13 mei 2018

De grens van het oud Romeinse Rijk liep in Nederland o.a. langs de Oude Rijn. Vandaag de dag kun je hier verschillende fiets en wandel routes vinden de totale route loopt via 40 plaatsen, van Nijmegen tot Katwijk. Maar ook delen kunnen gevolgd worden zoals die tussen Woerden en Utrecht, of zoals de Romeinen de steden noemden: tussen Laurium en Trajectum.

 

Deze route door het prachtige Utrechtse landschap volgt zoveel mogelijk de oorspronkelijke Romeinse limes (grens) en je voert je langs tal van archeologische vindplaatsen, zoals Museum Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn.

 

Wandelaars en fietsers

Zij kunnen de geschiedenis van de Romeinen beleven op de Limes fietsroute en op de wandelroute het Romeinse Limespad. De verschillende routes volgen de Romeinse grens van Katwijk tot Nijmegen langs meer dan veertig historische plekken, zoals het oude fort ‘Nigrum Pullum’ bij Zwammerdam, Castellum Hoge Woerd in De Meern en Museum Het Valkhof in Nijmegen.

 

 

Op de routes is te zien tot waar de Romeinen kwamen in ons land en hoe ze daar leefden.

De Limesroute totaal is een echte lange-afstandsfietsroute van 200 kilometer maar kan in gedeelten worden gefietst, zoals die tussen Woerden en Utrecht of van Woerden richting Katwijk.

Het Romeinse Limespad is een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van circa 275 kilometer en is opgedeeld in etappes van ca. 5 kilometer. De routes zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen onder meer de ANWB, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

 

ETAPPES
De route van Katwijk tot Woerden is opgedeeld in losse etappes, van ca. 5 tot 10 km. Zo kun je zelf de lengte van je tocht bepalen. Op vrijdag 13 oktober komt er een nieuwe etappe bij: het Kanaal van Corbulo, van castellum Matilo (Leiden) naar Forum Hadriani (Voorburg).

 

De app voor wandelen en fietsen langs de Limes op deze SITE is gratis en offline te gebruiken.