Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Hofstede Batestein, hoe verder?

publicatiedatum: zo 6 mei 2018

Hoe staat het met de restauratie en plannen voor de Hofstede Batestein in het Brediuspark? Gerard Lieverse voorzitter van de Stichting geeft aan dat er weer vorderingen gemaakt zijn en zet uiteen hoe het nu verder zal gaan met de boerderij die 1852 gebouwd werd door Cornelis Bredius en die ruim tien jaar geleden bijna geheel uitgebrande.

 

Waar staan we, wat is er iniddels gebeurd?
We wisten dat het een complex project zou zijn waar een lange adem voor nodig is. Er zijn heel veel zaken die voor elkaar moeten zijn voordat er daadwerkelijk met de restauratie kan worden begonnen. We zijn inmiddels wel een heel eind gevorderd.
Het restauratieplan van ARCO architecten uit Oudewater is klaar en besproken met de gemeentelijk monumenten commissie en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De laatst genoemde partij is er bij betrokken omdat het om een rijksmonument gaat. Volgens alle partijen ziet het plan van de architect er goed uit. Wel zullen nog een paar formele trajecten moeten worden afgelopen voor dat er een definitieve instemming ligt.

 

Bestemming.

Een tweede belangrijke voorwaarde om te kunnen gaan restaureren is de nieuwe bestemming voor de hofstede.
Ook deze vraag is beantwoord. In de hofstede komt een uitspanning die goed past bij de sfeer van het landgoed. Daarmee wordt er een leuke ontmoetingsplek gemaakt waar bezoekers van het landgoed graag even neerstrijken voor een hapje en een drankje. Deze uitspanning zal niet door de stichting zelf geëxploiteerd gaan worden, maar door echte horeca-ondernemers (Pike Uittenbogaard (van de Pompier) en Guido Jansen, -red-). De stichting vangt hier natuurlijk wel een passende huurvergoeding voor.

 

Vergunning
Met de gemeente die nu nog eigenaar is van de hofstede,

althans van dat wat er nog van over is, zijn inmiddels afspraken gemaakt over de overdracht van de hofstede. Verder zal de gemeente nog de vergunning af moeten geven om ook daadwerkelijk te mogen gaan restaureren.

 

Het geld

De financiering van de restauratie is ook een behoorlijke uitdaging. Op dit onderdeel zijn echter ook grote stappen gezet. Door de provincie Utrecht is een subsidie toegezegd van bijna € 120.000. Van het VSB Fonds Woerden een bijdrage van € 25.000 en van het K.F. Heinfonds van € 15.000. Met giften van nog twee andere fondsen erbij staat de teller momenteel op bijna € 175.000. Samen met het bedrag dat de stichting kan lenen is circa 85% van het benodigde geld gedekt. Kortom we zijn goed op weg.

 

Nog wel geld nodig

De restauratie en verbouwing van de hofstede kost veel geld. Elke donatie aan de stichting is welkom. De stichting heeft de ANBI-status, een gift is aftrekbaar voor de belastingen.