Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Eerste jubileum GouweHart Orkest

publicatiedatum: vr 20 april 2018

GouweHart Orkest viert eerste jubileum met een serie voorjaarsconcerten met een splinter nieuw klavecimbel. In Woerden zijn ze op 2 mei in de Petruskerk. Een gevarieerd concert met o.a. de Derde Orkestsuite van J.S. Bach, en verder zijn werken van Schubert, Herschel, Gluck, en Graun te horen. Gast-solisten o.a de jonge en getalenteerde Anna Britala en de Israëlische Ilil Danin

 

Vijf jaar geleden werd het GouweHart Orkest opgericht, het enige semiprofessionele orkest in het grote gebied tussen Zoetermeer, Gorinchem, Utrecht en Leiden. Afgestudeerde musici spelen in het orkest samen met vergevorderde amateurs. De oprichters, dirigent Jacques van der Meer en contrabassist en cultureel organisator Aaf Gerhardt, vonden elkaar destijds in de missie om kwaliteitsmuziek beschikbaar te maken zonder de gebruikelijke hoge toegangsprijzen en dat is nog steeds een speerpunt voor de Stichting GouweHart Orkest.

In de afgelopen vijf jaar heeft het projectorkest een eigen plaats gevonden met een herkenbare en toch gevarieerde programmering, een stabiele basisbezetting en een enthousiast eigen publiek.

 

Het concert

In dit eerste jubileumconcert in het voorjaar, staat de Derde Orkestsuite van J.S. Bach als hoofdwerk op het repertoire. Een feestelijk stuk muziek, waarvoor het orkest wordt uitgebreid  met trompetten en pauken. In deze suite zit het onvergetelijk mooie Air, misschien wel het meest bekende en geliefde stuk uit de barokmuziek. Daarnaast kunt u het ook bekende Konzertstück voor viool en orkest van Schubert horen, met als solist de jonge en getalenteerde Anna Britala. Verder staat de wat minder vaak gespeelde achtste symfonie van Herschel op het programma, waarbij men zich af kan vragen waarom zo’n goed stuk muziek niet meer bekendheid heeft gekregen. Daarnaast een keuze uit de balletmuziek behorend bij de opera Orfeo van Gluck. Ook zal de Israëlische Ilil Danin het clavecimbelconcert van Graun spelen. 

 

Barok

Het repertoire van het GouweHart Orkest bestaat voor een groot deel uit barok. Daartoe was er in 2015 een eigen clavecimbel aangeschaft. Inmiddels is het orkest dat instrument ontgroeid en het heeft nu een veelbelovend nieuw clavecimbel op zicht. Het publiek kan het in de  komende concertserie beluisteren en zelf vaststellen of dit de aanschaf waard is.
Bevalt het instrument, dan hoopt het orkest subsidie te kunnen krijgen om de aankoop mogelijk te maken.
Voor het publiek betekent dit eerste jubileumconcert in ieder geval een gevarieerd concert dat uw luisterplezier als belangrijkste doel heeft.

 

  •     Zaterdag 28 april, 15:30, De Ark, Reeuwijk
  •     Woensdag 2 mei, 20:00, Petruskerk, Woerden
  •     Donderdag 3 mei, 20:00, Oud Katholieke Kerk, Gouda

Toegang: 12 euro inclusief consumptie, tot 14 jaar gratis.
Reserveren wordt aanbevolen: gouwehartorkest@gmail.com

 

Nog meer jubileum.

Het jubileumjaar zal vervolgd worden met een cantateconcert op 13 en 14 oktober, waarbij dat laatste concert in Reeuwijk met High Tea is.

Op 7, 8 en 9 december worden zeer speciale concerten verwacht: de mooie barokopera van Purcell: Dido and Aeneas.