Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

De Wilde Weg gaat steeds verder.

publicatiedatum: za 7 april 2018

Het vroegere theatertje ‘De Wildeman’ in Linschoten, dat jaren terug de deuren sloot is, al een tijdje vol leven. De nieuwe eigenaren, Pauline Mol en Tony Koole, gaven het gebouw de Naam "De Wilde Weg" en vulde het met voorstellingen, presentaties, exposities enz. Nu komt daar ook film bij! U bent welkom op vrijdag 13 en zaterdag 14 april om 20.00 uur. (Toegang vrij) Oh! hadden we al verteld wie de film (Documentaire) gemaakt heeft? nee?.. Tony Koole, van de Wilde Weg!

 

Voor hij landde in Linschoten leefde hij ruim twaalf jaar lang op een afgelegen plek in de Franse Cevennen.

Voor hij daarheen vertrokken was had hij een carrière als documentaire filmmaker/-docent afgesloten
omdat hij genoeg had van zoveel barrières om in Nederland nog onafhankelijk films te maken.
Hij stortte zich op het opbouwen van een vervallen watermolen en begon muziek temaken.

Film werd verleden tijd. Hij groef zich in in het eenvoudige rauwe leven in de bergen en leerde er
gaandeweg ook de schaarse bevolking kennen, van zijn eigen generatie én van de oude, oorspronkelijke bewoners. Hun verhalen legden langzaam de geschiedenis van de vallei voor hem open. Daar werd de kiem gelegd voor de film die hij er de afgelopen twee jaar, samen met een nabije cineaste, heeft gemaakt:

 

Mémoires de la Montagne.

Een tiental mensen van rond de 80-90 jaar getuigen met liefde en detail van hun jaren als kind, hoe ze opgroeien en zich redden met schaarse middelen, in een veeleisende harde natuur, tussen noeste arbeid en hechte familiebanden. Het landschap en de seizoenen zijn hun bron en hun toevlucht. Tot het onvermijdelijke gebeurt: de wereld en alles wat modern was dringt zich binnen in hun taaie en dierbare beslotenheid. Gaandeweg moeten zij toezien hoe een diepe verwevenheid tussen de mens en de natuur verloren gaat.

 

Franse Premiére

De film werd door de bewoners van de Cevennen in het hart gesloten. En hoewel het leven in de bergen van de Ardèche een heel eigen karakter heeft, vroeg Tony zich af of de personages ook bijvoorbeeld een Groningse boer of gewoon een inwoner van het Groene Hart zouden kunnen raken. Herkennen wij in ons eigen leven en dat van onze (groot)ouders dezelfde bewegingen en dezelfde verbazing over de wereld van nu?

Daarom ondertitelde hij het zeer karakteristieke Frans in het Nederlands en maakte de film onder de nederlandse titel Niet meer dezelfde wereld toegankelijk buiten de grenzen van haar thuisland. Een antwoord op zijn vraag is aan de kijker.

 

Uitnodiging

Met plezier nodigen we jullie dan ook uit om in het eigen huistheater ‘de

wilde weg ‘ de Nederlandse première bij te wonen. Er zijn twee vertoningen: vrijdag 13 en zaterdag 14 april om 20.00 uur. Duur van de film: 1.15’. Toegang is vrij, we zullen wel met de pet rondgaan.

 

Franse film, franse wijn!

Pauline Mol en Tony Koole drinken graag na afloop met jullie een glas.

 

regie: Tony Koole, Muriel Biton ; assistentie: Claire Ferrandon ; muziek, compositie en uitvoering:
Tony Koole ; camera, geluid, kleurcorrectie: Muriel Biton ; montage: Tony Koole, Muriel Biton ;
mixage, sounddesign: Fred Vandemoortel

dorpstraat 33 de wilde weg linschoten 0348.754162