Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Maand van de Geschiedenis 2018

publicatiedatum: vr 1 juni 2018

De Maand van de Geschiedenis, (oktober) is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand. Nelleke Noordervliet de auteur is van het essay voor de 15de Maand van de Geschiedenis

 

Na het zoet van vorig jaar met het thema Geluk keert de Maand van de Geschiedenis dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

Geschiedenis voor € 3,50

n het programma Tijd voor Max werd bekendgemaakt dat Nelleke Noordervliet de auteur is van het essay voor de 15de Maand van de Geschiedenis met het thema Opstand. Noordervliets voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans.

 

Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Zelf is ze enthousiast over het thema. “Vereerd nam ik de opdracht van de CPNB aan om het essay voor de Maand van de Geschiedenis te schrijven. Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp!” Het essay met de titel 'Door met de strijd' wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50.