Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Wim Rongen, directeur zorg van De Rijnhoven ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met Jos Borghols (voorzitter) en Mirjam Bijlenga (directeur) van De Mantelmeeuw. De thuiszorgvrijwilligers van De Mantelmeeuw kunnen nu verder uitvliegen

Samenwerking Mantelmeeuw & Vijverhof

publicatiedatum: wo 14 februari 2018

Thuiszorgvrijwilligers van Stichting De Mantelmeeuw worden ook ingezet als vervangende mantelzorgers voor terminale bewoners in zorgcentrum Vijverhof van De Rijnhoven (Harmelen). In een samenwerkingsovereenkomst zijn alle afspraken over de hulp door Mantelmeeuw-thuiszorgers kortgeleden vastgelegd.

 

De Mantelmeeuw-thuiszorgers ondersteunen ook al terminale bewoners bij zorgcentrum Careyn Weddesteyn (Woerden).

 

Laatste ‘thuisplek’
De bedden in verpleeghuizen zijn in toenemende mate de laatste ‘thuisplek’ voor ouderen die niet meer echt thuis kunnen blijven. Als deze bewoners terminaal zijn, neemt de vraag om extra ondersteuning toe. Soms zijn er geen mantelzorgers of dreigt overbelasting van de vaste mantelzorgers (partners, kinderen, familieleden of anderen). De goed opgeleide zorgvrijwilligers van De Mantelmeeuw kunnen mensen in de laatste fase van hun leven in een verpleeghuis dan extra ondersteunen.  

 

Uitbreiding werkgebied
De inzet van thuiszorgvrijwilligers in verpleeghuizen is niet nieuw, maar vaak nog onbekend. Bij Weddesteyn wordt de bestaande afspraken om die reden ook nieuw leven ingeblazen. Vijverhof vroeg De Mantelmeeuw onlangs om uitbreiding van het werkgebied van de thuiszorgvrijwilligers naar het zorgcentrum in Harmelen. De thuiszorgvrijwilligers werken als vervangende mantelzorgers, net zoals ze dat doen bij mensen thuis en in het hospice aan de Woerdense Meeuwenlaan. Ze vervangen geen verplegend personeel en zijn ook geen oplossing voor bezuinigingen of tekorten. Ze zorgen ervoor dat bewoners van zorgcentra in de laatste levensfase kunnen rekenen op extra zorg, zodat men ook in een zorgcentrum niet in eenzaamheid hoeft te sterven. 

 

Heldere afspraken
Om de samenwerking tussen De Mantelmeeuw en Vijverhof officieel te bekrachtigen is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Die zorgt ervoor dat wederzijdse verwachtingen helder zijn en de rol en functie van de vrijwilligers binnen een verpleeghuissetting goed beschreven staan.

 

Bron: persbericht Mantelmeeuw