Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Geschiedenis schip Jozina

publicatiedatum: do 8 februari 2018

Was zaterdag wel heel vroeg op en zag toen tot mijn grote verbazing, in het schijnsel van de straatlantaarns en gele waarschuwingslampen, een grote lange vrachtwagen (met heel veel wielen) op de rotonde vanaf de Hollandbaan, heel moeizaam en traag, de bocht nemen richting Hoge Rijndijk. Kreunend onder de last van een schip van maar liefst 23 ton, dat bleek later het schip Jozina te zijn

 

Hieronder meer info (en filmpje) over de restauratie van motorschip de Jozina en over zijn eigenaren.

 

Waardevol Woerden juni 2009

 

Jan  van  Leeuwen  en  Anneke  Eskes  uit  Woerden zijn de trotse eigenaren van de Jozina,

het nog enigovergebleven traditioneel Woerdens vrachtscheepje uit 1924. Hoewel geen offi cieel monument, gaat het hier om een bijzonder schip.
De Jozina is een klein luxe motorschip van 19,16 meter lang  en  3,87  meter  breed.  Het  schip  is  gebouwd  bij scheepswerf de Dageraad (1847 – 1980) in Woubrugge onder werfnummer 351. De maatvoering van de Jozina is   afgestemd   op   de   maten   van   de   Beemstersluis. De  Jozina  is  vernoemd  naar  de  vrouw  van  de  oude schipper A. Vijfhuizen. Van zijn zoon M. Vijfhuizen, heeft Jan van Leeuwen een kleine drie jaar geleden -na jaren onderhandelen- de Jozina gekocht. Daarmee kwam zijn lang gekoesterde jongensdroom uit.


Na  de  koop  bleek  dat  het  schip  met  inventaris  nog nagenoeg  compleet  en  authentiek  was  en  in  redelijk goede staat verkeerde. In al die jaren had de schipper het schip goed onderhouden en minimale aanpassingen aan  het  schip  doorgevoerd.  Een  aantal  vervangen authentieke  onderdelen  is  zelfs  door  de  jaren  heen bewaard  gebleven.  Ook  de  motor,  een  14  pk  gloeikop Kromhoutmotor  uit  1924,  was  nog  aanwezig.  Jan  van Leeuwen is hier heel blij mee, zo vertelt hij in de salon van het schip, waar je je waant in een ver verleden. Naast de nieuw  gehaakte  gordijntjes  die Anneke  heeft  gemaakt, is er ruimte voor twee bedsteden. Ook staat er een voor jaren  ’30  begrippen  modern  gasfornuisje  –  ‘de  eerste in Nederland’ zo vertelt hij – in een piepklein keukentje. Alles  bij  elkaar  nog  geen  vijfentwintig  vierkante  meterleefruimte  waar  vroeger  een  gezin  van  vijf  woonde, werkte en leefde.

 

Jans  droom  is  de  Jozina  weer  helemaal  in  oude  glorie herstellen. Hij wil de salon restaureren tot in de kleinste details,  zodat  hij  mensen  kan  laten  zien  hoe  schippers vroeger  leefden.  Het  ruim  past  hij  aan  zodat  hij  met zijn  gezin  de  vakantie  aan  boord  kan  doorbrengen.  Hij verwacht  nog  een  aantal  jaren  nodig  te  hebben  om  de restauratie  en  verbouw  van  het  schip  af  te  ronden.  Tot die tijd staat de Jozina waarschijnlijk in de loods. Het zal dus nog even duren voor u de Jozina weer ziet varen.

 

Reportage HVN februari 2018

Jan van Leeuwen raakte op 14-jarige leeftijd verliefd op Jozina. Een vrachtschip uit 1924 die hij in Woerden voor het eerst zag, toen hij met zijn vader aan het varen was. Dat is alweer 39 jaar geleden. Sindsdien heeft Jan zijn ogen op het schip gezet en probeerde hij het over te kopen van eigenaar.

Na jarenlang onderhandelen deed de eigenaar in 2009 het schip met pijn in zijn hart weg, omdat hij niet meer in staat was om het schip te onderhouden.

 

Samen met zijn familie heeft Jan veel tijd en geld gestoken in het restaureren van het schip. Tien jaar later is het schip zo goed als af. Jozina is een klein luxe motorschip van 19 meter lang en 4 meter breed uit 1924. ”Het schip is nog steeds in dezelfde staat als in 1924. Een traditionele vrachtschip dat zelfs de oorlog heeft meegemaakt”, vertelt Jan vol enthousiasme.

Zaterdag wordt het schip te water gelaten in Woerden. Ze varen richting de Emmakade waar de voormalige eigenaar Machiel Vijfhuizen (88) hen zal opwachten. Voor nu zal het Jozina naast twee andere collectorsitems uit 1923 en 1940 te liggen. In de toekomst hoopt Jan er een expositieschip van te maken.

Machiel Vijfhuizen (88) is op het schip geboren en heeft een deel van zijn jeugd op Jozina doorgebracht. Het schip is vernoemd naar zijn moeder.

 

Bron laatse deel artikel  Hart van Nederland

Hart van Nederland reportagefilm