Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Intervieuw - (Ex) Voorzitter Kult

publicatiedatum: wo 7 februari 2018

Een aantal studenten van de school voor journalistiek (HKU) oefenen op Woerden met verslagen en interviews, zo ook Maxim Rousseau. Hij srak met Will Stoof, de, inmiddels ex-voorzitter van Kult Kompagnie dat onlangs nog de Cultuurprijs 2017 won. Maxim sprak met hen, nog net voordat bekend werd dat ze als winnaar "uit de strijd"gekomen waren.

 

 Twee jaar geleden werd Wil Stoof aangesteld als voorzitter van de Kult Kompagnie. Zo’n drie dagen per week is hij bezig met de stichting waar hij van gesprekken met de gemeente en wethouders voert tot het aansturen van de vrijwilligers. Maar in zijn hoofd is hij er stiekem elke dag mee bezig. Nu, twee jaar later, loopt de Kult Kompagnie als een trein. En zijn ze, na twee missers, voor de derde keer genomineerd voor de Cultuurprijs Woerden 2017.

 

Wat houdt de Kult Kompagnie precies in, en hoe is het ontstaan?
“Ooit, een jaar of acht geleden, waren er vier jongens op het Amsterdam Dance Event, en die dachten: dit is te gek! Het Amsterdam Dance Event heeft namelijk op allerlei verschillende locaties door de stad muziek. De jongens dachten toen, dat willen wij in Woerden ook, maar dan iets breder, met kunst, muziek en theater. De jongens richtten de stichting Nachtcultuur op. Na een paar jaar werden er naast Nachtcultuur meerdere evenementen georganiseerd. Uiteindelijk was het dus niet alleen Nachtcultuur meer. Daarom moest de stichting een andere naam krijgen, die allesomvattend zou zijn. Toen hebben we Kult Kompagnie bedacht, waar ik in 2015 de voorzitter van werd.”

 

Wat doet Kult Kompagnie precies?
“We doen een aantal dingen, zo willen we talenten een podium bieden. Talent in een brede vorm, dus nieuw talent, artiesten en kunstenaars. Dat doen we door het organiseren van evenementen. Dat kan een Nachtsessie, een Nachtklooster, Nachtcultuur of iets anders zijn. Ook willen we talenten een podium geven binnen onze eigen organisatie. Iemand die bijvoorbeeld evenementenorganisatie of vormgeving studeert, of iemand die bedrijfscommunicatie doet.

Zij doen dan bijvoorbeeld de vormgeving voor Nachtcultuur of schrijven alle teksten voor het Nachtklooster. We zijn een vrijwilligersorganisatie, dus het zijn mensen, vrijwilligers, die het zelf leuk vinden om van alles te organiseren, maar die dus ook iets met hun studie of werk eraan kunnen hebben. Daarnaast willen we cultuur voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Zo organiseren we bijvoorbeeld gratis evenementen. Op die manier proberen we dus ook de inwoners van de stad bekend te maken met cultuur.”

 

Is de Kult Kompagnie in een gemeente als Woerden nodig of belangrijk?
“Het is een beetje moeilijk zeggen van jezelf, maar ik vind van wel. Naast dat het laagdrempelig is, het cultuur voor iedereen mogelijk maakt en talenten een podium biedt. Willen we ook graag samenwerkingen en verbindingen mogelijk maken. In Woerden zijn er al best wat leuke, culturele initiatieven, maar het zijn allemaal eilandjes. Daarom zeggen we: maak daar nou één verbinding van. In Woerden hebben we best veel standaard evenementen en die vernieuwen niet. Dat maakt niet zoveel uit, maar wij willen wel graag met die organisatoren meekijken, meedenken of advies geven. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat we vaak aan tafel zitten met wethouders of beleidsmedewerkers, terwijl we eigenlijk maar gewoon een groepje vrijwilligers zijn. Ik denk dat dit belangrijk is voor een gemeente als Woerden. Daarnaast denk ik dat het voor heel veel gemeenten belangrijk is dat je je vaste evenementen soms door iemand anders even tegen het licht laat houden. Wij proberen evenementen echt voor iedereen te organiseren. Als je kijkt naar de evenementen, is het de ene keer theater met klassieke muziek, maar zijn er ook gewoon dj’s. Zo trekken we een veel breder publiek.”

 

Dat streven naar vernieuwing en progressie op gebied van culturele activiteiten in Woerden heeft geleid tot een derde nominatie voor de Cultuurprijs Woerden. Vind je dit verdiend?
“Tuurlijk vind ik het zelf verdiend haha! De cultuurprijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt. De afgelopen twee edities waren wij als stichting Nachtcultuur genomineerd. Beide edities hebben we toen niet gewonnen. Nachtcultuur bestaat ook al zeven jaar, is dat nu een vernieuwend en verrassend evenement dat voor de cultuurprijs in aanmerking komt? Dat denk ik niet, dus als alleen Nachtcultuur was genomineerd, begreep ik dat we niet hadden gewonnen. Maar nu zijn we als Kult Kompagnie genomineerd, we houden ons niet meer bezig met maar één evenement. Dus in die zin lijkt het mij echt heel erg verdiend.”

 

Naast de Kult Kompagnie zijn Het Kunstpark, Mariëtte van Slagmaat en Gerrit Luidinga genomineerd, zit daar nog iemand bij waarvan je denkt: “die mag de Cultuurprijs wel winnen als wij het niet worden?”

“Het Kunstpark heeft zich afgemeld, dat komt omdat zij onderdeel van het cultuurplatform zijn. Het cultuurplatform is een van de gesubsidieerde instellingen van de gemeente, dus die vonden het zelf niet chique om toch mee te doen. Als ik zelf een andere winnaar mag aanwijzen, maar dat is op persoonlijke titel, zou ik het Mariëtte van Slagmaat heel erg gunnen. Mariëtte heeft namelijk met haar galerie in Woerden veel nieuwe kunst laat zien. Daarnaast is zij ook bij allerlei culturele activiteiten betrokken, zoals het cultuurplatform en als er iets cultureels in Woerden plaatsvindt, is zij er zeker altijd bij. Gerrit Luidinga ken ik persoonlijk niet heel erg goed, en is denk ik meer gefocust op één soort cultuur. Dan gun ik het Mariëtte het meest.”

 

Hoe ziet Kult Kompagnie eruit in de toekomst, en wat kan er komend jaar binnen de Kult Kompagnie beter?
“Kult Kompagnie wordt steeds meer erkend en herkend, ook door artiesten die sneller hun weg naar ons vinden, en dat wij makkelijker artiesten kunnen benaderen. Aan de andere kant zie ik wel dat wij moet borgen dat we soms een beetje overenthousiast zijn en de randjes opzoeken. In de toekomst zie ik ons als vaste partner van de gemeente, maar houden we nog steeds helemaal onze eigen identiteit. We blijven de gemeente informeren, maar we gaan niet in het gemeente apparaat zitten.

 

Met de Cultuurprijs kan ook naar de toekomst gekeken worden, want er kan 3000 euro worden gewonnen. Als de Kult Kompagnie wint, weet je dan al wat jullie met die hoofdprijs gaan doen?
Dit jaar doen we geen nachtcultuur. Maar, daarvoor in de plaats, willen we in 2019 een vernieuwde grotere editie van Nachtcultuur gaan doen. Ik kan me zomaar voorstellen dat we het prijzengeld daarvoor gaan gebruiken!

 

tekst en foto Wil Stoof: Maxim Rousseau (HKU) Meer van de studenten lezen kan hier!