Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

"Afscheidsbrief" Will Stoof.

publicatiedatum: zo 4 februari 2018

Will Stoof nam afscheid als voorzitter van Kult Kompagnie dat o.a tot vorig jaar Nachtcultuur organiseerde (en straks iets heel nieuws). Kult dat ook tekent voor Nachtklooster en Nachtsessies. Hij stopt om meer aandacht te kunnen geven aan gezin, werk en andere hobby’s. Hij stopt, zo zegt hij, op een hoogtepunt. (winnen cultuurprijs 2017) en... Hij schreef een mooie "afscheidsbrief".

 

DE KERS OP DE CULTURELE TAART

 

Afscheid van een fantastische club enthousiaste vrijwilligers

Op donderdag 25 januari jl. vierden we feest. En nog steeds eigenlijk! Kult Kompagnie heeft de Cultuurprijs Woerden 2017 gewonnen. Wat zijn we ontzettend blij en trots. De eer en erkenning zijn een enorme stimulans om nog meer toffe dingen te organiseren met deze enthousiaste club vrijwilligers.

 

Medio december 2017 maakte ik in het bestuur van Kult Kompagnie bekend mijn voorzittershamer te willen overdragen. Een moeilijk besluit. Enerzijds vanwege de vele uren die ik met Kult Kompagnie bezig was in combinatie met mijn gezin, werk en andere hobby’s. Anderzijds om ruimte te bieden aan talent met vernieuwende ideeën.

In overleg met het bestuur werd al snel 1 februari 2018 vastgesteld om te stoppen als voorzitter. De afgelopen jaren stond grotendeels in het teken van Kult Kompagnie. Maar net zoals we talentvolle kunstenaars en artiesten een podium willen bieden tijdens onze evenementen, wil ik ook binnen Kult Kompagnie talent een podium bieden om zichzelf verder te ontwikkelen en ervaring op te doen.

En wat ben ik blij om na het winnen van de Cultuurprijs te kunnen stoppen. Stoppen op het hoogtepunt. Het kan niet beter!

 

Wat heb ik een mooie periode gehad. Nieuwe vrienden gemaakt, enthousiaste en creatieve mensen ontmoet, inspirerende gesprekken gevoerd, kansen die ik heb gekregen en veel talent gezien en gehoord.
Als voorzitter heb ik veel geleerd. Zoals ik al schreef, heb ik inspirerende gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld met diverse Wethouders en ambtenaren. En ja, deze waren naast inspirerend soms ook wel wat bureaucratisch, maar altijd positief, meedenkend, spiegelend en dankbaar voor de vrijwillige inzet voor Woerden.

 

Inspiratie haalde ik ook uit de gesprekken met de professionele cultuurbeoefenaars. Denk aan de grote 5, of nu de cultuur 5 (en zelfs 6…). Professionals die vanuit hun kennis en ervaring in gesprek gingen, ons lieten ontdekken en stuurden waar noodzakelijk. Niet alleen lokale professionals, maar ook de landelijke professionals die ik in het land heb mogen ontmoeten.


Ook niet professionele cultuurdragers inspireerde me. ‘Collega vrijwillige evenementorganisatoren’ die me mee lieten kijken in hun evenement en hoe zij deze organiseerden. Verbindingen zoekend, samenwerkingen aangaand, samen kijkend naar vraagstukken en vandaaruit elkaar scherp te houden. Woerden mag trots zijn op het enorm diverse aanbod van culturele activiteiten die zij samen bij elkaar organiseren!

 

Inspiratie kreeg ik ook van ondernemers en onze sponsoren. Dankbaar voor de vele dingen die we dankzij hen hebben kunnen organiseren. Financieel en in natura. Ook de commerciële blik heeft ons vaak geholpen. In het speciaal wil ik Andre van der Heijden (Purple Haze) en Frank van der Heijden (VDH Groep) bedanken. Ondernemers die Kult Kompagnie ontzettend ondersteund hebben. Van tijdelijke huisvesting waar we de aankleding van evenementen konden realiseren en het mee denken over de technische producties tot het leggen van verbindingen en het enthousiasme en support bij onze evenementen: echte Kult Kompanen!

 

In de afgelopen jaren ben ik op veel plekken geweest. Ik heb mee mogen praten over verschillende onderwerpen binnen de cultuursector die soms ook verder gingen. Organisaties hebben gevraagd om mee te denken en samen nieuwe dingen uit te werken. Het voorzitterschap heeft veel deuren geopend en veel kansen geboden. Zo ben ik bijvoorbeeld zeer vereerd dat ik mocht plaatsnemen in de jury van de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd en de jury van het 25-jarig bestaan van het VSBfonds Woerden.

 

Ik heb een ontzettend toffe tijd gehad. Komende periode ga ik genieten van de rust. Voor zo ver ik die mezelf gun. Er zijn tal van leuke en interessante uitnodigingen voorbij gekomen en ik wil me natuurlijk in blijven zetten voor de samenleving en cultuur. Samen de wereld leuker maken. Langs de kant hard roepen wat er niet goed gaat, maar zelf niet mee denken en/of doen, zit geloof ik niet in mijn aard.
Bij deze dus ook de uitnodiging om me uit te nodigen voor een kop koffie en een vrij gesprek.

Afsluitend wil ik langs deze weg de allerbelangrijkste mensen bedanken: de vrijwilligers én de kunstenaars en artiesten die er samen voor zorgen dat Woerden steeds leuker wordt! Bedankt voor het inspireren, het scherp houden, jullie creativiteit, talent en de steeds weer vernieuwende en verrassende inzichten. Ik ben bevoorrecht dat ik met zo’n enthousiaste groep heb mogen ‘werken’.

 

Thanks!

En Kult Kompagnie als stichting… die staat! Daar kan niemand meer omheen. Ik verlaat de club met de cultuurprijs als kers op de culturele taart, en wat ga ik het ontzettend missen, maar ik blijf jullie volgen en natuurlijk genieten van alle toffe evenementen die jullie nog gaan organiseren.

Alleen ga je snel, samen kom je verder en is het veel leuker!

 

Will Stoof
Ex-voorzitter Kult Kompagnie