Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Extra aandacht voor erfgoed

publicatiedatum: za 3 februari 2018

De provincie Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten en organiseert o.a. een prijsvraag (?) en roept ook op om ideeën in te zenden om erfgoed onder de aandacht te brengen en zegt ook te helpen met het organiseren van filmvertoningen in de buitenlucht op historische plekken. Misschien iets voor op de binnenplaats van ons kasteel?

 

Misformatie?

  • Hoe je lokaal aandacht kan geven en hoe de provincie ondersteund (bijvoorbeeld bij filmvertoningen) en het hoe en waarom van de prijsvraag kunnen we u helaas niet zeggen.
  • Op de, provinciale en Europese site staat er wel veel over plannen en voornemens maar we troffen weinig aan over de concrete en de (lokale) uitwerking voor het "publiek" hiervan.
  • Gemiste kans vinden wij, want we onderschrijven dat erfgoed belangrijk en interessant is voor iedereen, ook voor de hele cultuursector maar dan wel helder, en tijdig, communiceren over plannen en mogelijkheden zodat men, lokaal, kan participeren. (CL redactie)

Meer informatie op:provinciesite & site van het europees erfgoed.

 

Hieronder de complete publicatie.

Het jaar 2018 is door het Europese Parlement uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De opening van het Nederlandse programma van het themajaar vond plaats op 26 januari.

Het doel van dit themajaar is om zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden en achtergronden met cultureel erfgoed in contact brengen. En om te laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is. Cultureel erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze Europese identiteit. Erfgoed helpt ons onze geschiedenis beter te snappen en draagt bij aan het Europa van de toekomst.

 

Erfgoed verbindt, Europa inspireert

Onder het motto 'Erfgoed verbindt, Europa inspireert' openen in 2018 allerlei organisaties in Nederland hun deuren met activiteiten die de verbinding met Europa zichtbaar maken. Grote erfgoedevenementen zoals de Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis besteden aandacht aan het thema Europa.

 

Utrechts erfgoed

De provincie Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten. De provincie organiseert onder andere een prijsvraag en roept alle inwoners op om ideeën in te zenden om erfgoed onder de aandacht te brengen.
De provincie gaat ook helpen met het organiseren van filmvertoningen in de buitenlucht op historische plekken.

 

Verscheidenheid

Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven ziet uit naar een mooi jaar: “Op iedere hoek van de straat kun je in Europa erfgoed terugvinden. Maar erfgoed zit niet alleen in stenen: ook verhalen, muziek, films en ambachten laten onze geschiedenis zien. In de verscheidenheid van ons erfgoed zijn we verenigd. Door het Europees Erfgoedjaar wordt een schijnwerper gezet op al het erfgoed.”

 

Maandelijkse erfgoedthema's

Gedurende het themajaar wordt maandelijks een erfgoedthema in de schijnwerpers gezet, waarin de relatie tussen Nederland en Europa specifiek tot uitdrukking komt. In februari Duurzaam vakmanschap:.