Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

2 x bellen voor Leo Gestel

publicatiedatum: wo 17 januari 2018

De ruimte achter de receptie in ons stadsmuseum, (zeg maar de vroegere "koffiekamer") is onder grote belangstelling omgedoopt tot de 'Leo Gestelkamer'. Op de toegangsdeur stond "Leo Gestel" 2x bellen, als een soort bewijs dat hij vanaf nu een eigen plek had in het museum van de stad Woerden alwaar hij in 1881 geboren werd.

 

Na de ludieke opening en het voorlezen van een gedicht uit het boek konden de genodigden rondkijken in de nieuwe Leo Gestelkamer.

 

Het stadsmuseum en de vrienden van het museum hopen dat de kamer, als meer bekend wordt dat de Woerdense colletie van werken van Gestel een eigen en permanente plek in het Stadsmuseum heeft,  dit liefhebbers uit het hele land (en daarbuiten) naar het museum zal trekken.

 

opening Gestelkamer, (foto Henk Wit)

 

Volgens sommigen werd de hoogste tijd dat Woerdenaren, die het leuk vinden iets van een bekende schilder uit hun eigen woonplaats te zien, deze werken op een vaste plek aantreffen in "hun" museum.

 

De expositie in het Museum bestaat uit twee in respectivelijk Zuid-Afrika en Haarlem gevonden collecties.  In de Leo Gestelkamer is daar steeds een deel van te zien en daarboven probeert het stadsmuseum ook werken van Gestel, van andere musea en/of particulieren, in bruikleen te krijgen.

 

Woerden.

Ondanks Gestel’s vele reizen zou hij Woerden nooit vergeten. Tijdens familiebezoeken bleef de stad en het omringende platteland hem inspireren. Gedurende zijn gehele leven keerde het motief van Woerden en Groene Hart dan ook terug in veel zijn tekeningen en schilderijen.

 

In Woerden is in het schilderskwartier een straat naar Leo Gestel vernoemd. In 2015 is in Woerden in de kerktuin een standbeeld  van Gestel geplaatst, gemaakt door beeldhouwer Judith Pfaeltzer.

Gestelkamer: deel interieur (foto Henk Wit)

Leendert Gestel

Leo Gestel (1881-1941) geboren als Leendert- kwam uit Woerden. Zijn vader, Willem Gestel, was er huis- en decoratieschilder en directeur van de Avondtekenschool. Gestel kreeg daar zijn eerste tekenlessen en volgde daarnaast avondlessen aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten. Hij vestigde zich in 1904 als vrij kunstenaar in Amsterdam. Zijn kunstvrienden noemden Leendert, Leonardo, naar Leonardo da Vinci, afgekort Leo. Gestel bleef deze naam zijn hele leven gebruiken.


Stijlen

In het begin werkte hij in een academische en impressionistische trant maar na een reis naar Parijs begon hij luministisch te werken.

 

Daarna paste hij de divisionistische schildertechniek toe, wat onder meer te zien is in landschappen gemaakt rond Woerden en het naburige Montfoort.

 

Later volgde een vlak-lineaire stijl met felle kleuren en een kubistische stijl in Mallorca en het donkere expressionisme van de Bergense school.

Hij maakte reizen naar onder meer Beieren, Sicilië, de Amalfi-kust en Vlaanderen.Gestel wordt als een der beste schilders van zijn generatie beschouwd.

 

Gestel: zelfportret 2013 (kubisme)

 

Leo Gestel Kamer

In een van de stijlkamers van het Stadsmuseum is altijd werk van Leo Gestel te zien. Hier hangen onder meer landschappen die Gestel rond Woerden schilderde, het uitzicht op de Bonaventurakerk in Woerden, portretten van zijn familie en treffende tekeningen van boeren en burgers. Om de paar maanden wisselt (een deel van) de collectie. Zodat u bij ieder nieuw bezoek aan het museum weer andere aspecten van Gestels brede oeuvre kunt zien.