Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

"Vrijheid om te zijn wie wij willen zijn”

publicatiedatum: za 23 december 2017

Het Minkema College kleurde afgelopen 9 december geheel paars voor ‘Paarse vrijdag’. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd in heel Nederland en is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit tonen met leden van de LHBT+ gemeenschap. Thimo Meuldijk, (HS journalistiek ) maakte een verslag.

 

“Wij willen vrijheid om te zijn wie wij willen zijn!” Sprak GSA-Minkema oprichter Sam tijdens een speech op de aftrap van de dag.

Verschillende leerlingen en docenten in paars verzamelde zich in de aula van de school voor een groepsfoto.

Na het fotomoment werden paarse bandjes uitgedeeld met daarop het motto van Paarse vrijdag’ 2017: “welkom in onze tijd”.

 

“Zo’n dag als vandaag is erg belangrijk voor iedereen. In de puberteit  beginnen de kinderen meestal hun seksualiteit ook te ontdekken. Door solidariteit te tonen en aandacht te vragen  voor deze gemeenschap, steun je iedereen”. Aldus docent Mevrouw Zeevenhooven.

 

Een groepje studenten van de Gender and Sexuality Alliance heeft in de dagen leidend naar vandaag de school gedecoreerd met linten en posters. Voor het eerste lesuur worden er stickers uitgedeeld waarmee dragers van de sticker hun solidariteit kunnen uiten, en natuurlijk was alles paars.

Achteraf vertelde een aantal GSA leden over de openheid van de LHBT gemeenschap op hun school. Zo wordt er tijdens de seksuele voorlichting ook aandacht besteed aan andere vormen van seksualiteiten. Ook wordt de GSA openlijk gesteund door de schoolleiding die de complete organisatie van de dag over heeft gelaten aan de GSA-studenten.


Geschreven door Thimo Meuldijk

 

Tielichting red, CL

In Nederland werd Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010, op initiatief van Nazmul Zaman, die op zijn school, de Piter Jelles scholengemeenschap op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar wilde maken, en steun wilde bieden aan lhbt-jongeren.

Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA) en belangenorganisatie COC.

 

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Lhbt-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.


Ook in Nederland is suïcide onder lhbti-jongeren een probleem. Het aantal lhbit-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder lhbt-jongeren.
Bij de eerste keer in 2010 deden 150 scholen mee, dat aantal verdubbelde in 2011.

In 2012 werd tijdens Paarse Vrijdag op 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland opgeroepen om paars te dragen als uiting tegen homo- en transfobie. Ook werden er 120.000 paarse polsbandjes uitgedeeld en voorlichtings-/promotiefilmpjes vertoond.

In 2013 deden al 500 van de 680 middelbare scholen mee aan Paarse Vrijdag,  dit aantal is sindsdien ongeveer gelijkgebleven!