Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Zilveren speld voor Gerrit Luidinga

publicatiedatum: vr 1 december 2017

Gerrit Luidinga, ontving afgelopen zaterdag de speld uit handen van Yolan Koster, Locoburgemeester. Ook op de dag dat, voor de in grote getale aanwezigen, de gedichtenbundels deel 4 en 5 met prachtige poëzie van zijn hand het daglicht zagen. Ditmaal met, naast de gedichten, toepasselijke foto,s van Robin v.d. Bij en van Carla Vermeend.

 

In 2007 had Luidinga al een Koninklijke onderscheiding (ridderorde) ontvangen.

De zilveren steekspeld is een gemeentelijke onderscheiding en hij kreeg hem voor de verdiensten waarbij Luidinga betrokken is geweest. Voor een deel vonden de verdiensten hun oorsprong in de Andersenschool waar hij directuer was en een boekwinkel begon, relaties met Deense basisscholen aanknoopte en veel, heel veel kunst en cultuur in het onderwijs stopte

De uitreiking werd voorafgegaan door een lofrede van Han Bovens die op onnavolgbare wijze een zeer herkenbaar beeld schiep van Gerrit en zijn verdiensten waarbij, bovenal zijn ondersteuning en inspiratie voor kunstenaars terecht benadrukt werd.

 

Luidinga is ook kunstkenner, kunstpromotor en publicist. Hij richtte de Volksuniversiteit in Woerden op, stond aan het roer van SCR, KUVO, de Kunstkring en het Stadsmuseum. Ook maakte hij een onderwijsfilm over vandalisme waaraan bijna 1000 kinderen en veel Woerdenaren meededen.

 

 

Luidinga heeft zeker al ruim 3000 gedichten geschreven in de serie waarvan vandaag deel 4 en 5 verschenen waren,dus, al 3 eerdere bundels van zijn hand verschenen.

De bundels zijn o.a. te koop bij:

  • Libris/Karssen in de voorstraat
  • galerie van Slagmaat