Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

1e interactieve speeltoestel in Woerden

publicatiedatum: wo 22 november 2017

De kinderen die wonen in (de buurt van) de Sierra Nevadastraat waren de eersten die konden spelen op dit ‘interactieve speeltoestel’ de Yalp Sona. Het toestel geplaatst in oktober en 9 november officieel onthuld, heeft 6 "game-mogelijkheden" Degene die heeft gezorgd dat het toestel, van € 20.000,- naar woerden kwam is de dolenthousiaste Woerdense speeltuinbeheerder Martijn Smits.

 

Samen met de kids uit de buurt opende wethouder Stolk de eerste Woerdense Yalp Sona . Dit buitenspel is bedoelt om de jeugd te stimuleren om buiten in beweging te komen. Na de opening werd er een kleine wedstrijd met de game Freeze gespeeld en deze foto toont de trotse winnares!

 

Hoe is het toestel er gekomen?
“We waren al aan het kijken naar een uitbreiding van speeltoestellen voor deze plek. En deze ruimte leende zich er heel goed voor. We hebben toen een bewonersavond gehouden, zodat we konden laten zien wat het is en zij er ook hun mening over konden geven.” Daar werd naar geluisterd, want de Sona is eigenlijk knaloranje, maar op verzoek van de buurt is hij in Snel & Polanen ingetogener groen/grijs.

 

Martijn bepaalt!
Martijn heeft de touwtjes in handen van het speeltoestel. Hij bepaalt bijvoorbeeld welke spellen erop te spelen zijn van de 15 mogelijkheden. Op de Sona in Snel & Polanen speel je dus dankzij Martijn nu bijvoorbeeld Freeze, waarbij je moet dansen tot de muziek stopt. En sta je dan niet compleet stil als een standbeeld, dan ben je af. Je doet een een-op-een Dance battle, of in groepen tegen elkaar. Je kunt rennen naar cijfers op de mat die omgeroepen worden, maar ook rekenen wordt ineens leuk doordat er een game van is gemaakt.


Martijn bepaalt ook van hoe laat tot hoe laat de Sona aan staat. “Dat is nu van 08.00 ’s tot 20.00 uur ’s avonds. Misschien kunnen we in overleg met de buurt die tijden in de zomer wel wat uitbreiden.” Maar om overlast te voorkomen gaat het apparaat, waar muziek uitkomt voor de games, nu dus om 20.00 uur uit.


Woerden speelt veel
Martijn kan op zijn computer zien welke spellen populair zijn en welke niet. Freeze staat momenteel bovenaan met een percentage van 33%, gevolgd door Dance Battle. Op de computer is ook te zien dat Woerden dik boven het landelijke gemiddelde zit met hoe intensief er gebruik van wordt gemaakt. “Bijna twee keer zo hoog is ons getal”, vertelt hij. “Maar het is nu nog nieuw, dus eerst maar eens zien hoe dat over een paar weken is.”

 

Bronnen "in de buurt" & Hans Pieters (foto's)