Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Woerden Nominatie Nationale Kunststad 2019?

publicatiedatum: wo 22 november 2017

We schreven al eerder, soms kritische, stukjes over de vele (vage, vaak commerciële en toeristische) nominaties die Woerden ten deel vallen. Maar nu is er een mogelijkheid waarvoor wij Woerden best zouden willen nomineren, namelijk voor de titel "Kunststad van het jaar". Al was het maar om de enorme hoeveelheid creatievelingen en beroepsbeoefenaren op het gebied van kunst in Woerden een steuntje in de rug te geven.

 

Alle Nederlandse gemeenten kunnen meedingen naar de titel Kunststad van het jaar.

Met de verkiezing "kunststad van het jaar"wordt de stad gekozen in de gemeente die volgens het publiek, wethouders met kunst en cultuur in hun portefeuilles, Stichting Kunstweek en een onpartijdige jury in het jaar van de verkiezing het meest uitgesproken beeldende kunst en het belang ervan, onder de aandacht van de inwoners en anderen heeft gebracht.

De verkiezing Kunststad van het jaar onderstreept de waarde die beeldende kunst in een samenleving kan spelen en honoreert de gemeenten die die waarde niet alleen onderkennen maar ook tot uitdrukking brengen.

Ja kunt jezelf dus nomineren en mag je dan een jaar lang "Kunststad" noemen, en er wordt landelijk bekendheid gegeven aan dit feit via alle media. Dat zou best eens meer toerisme op kunnen leveren als de 88e plaats in "lekker" van een Woerden restaurant.

 

Hoe werkt het dan?

De cultuurwethouder van een gemeente kan de gemeente aanmelden en moet wat vragen beantwoorden

zie verder hieronder en bij de noodzakelijke beantwoording van vragen hebben we al e.e.a. (vet)  ingevuld.

redactie: Karel v.d. Bosch

Blaricum Kunststad van het jaar 2018
Uit de tien voor de titel Kunststad van het jaar 2018 genomineerde steden is Blaricum als winnaar gekozen. Op de tweede plaats eindigde Barneveld en op de derde plaats eindigden ex aequo Leiden en Gennep.

 

De verkiezing vindt in twee ronden plaats.

In de eerste ronde worden onder andere de stemmen verwerkt van wethouders met Kunst en Cultuur in hun portefeuilles en de stemmen van de inwoners van gemeenten. Door toepassing van correcties wordt de invloed van inwonersaantallen geneutraliseerd. Soms zorgde een zeer groot aantal stemmen van kunstliefhebbers uit de gemeenten zelf (zoals bij Sint Anthonus), voor nominatie. Soms (zoals bij Eindhoven) waren het de stemmen van wethouders uit andere gemeenten, die tot nominatie leidden. Meestal echter, zorgde een combinatie van stemmen voor de nominatie.

 

Tweede ronde

In de tweede ronde beantwoorden de genomineerde steden enkele specifieke vragen. De antwoorden illustreren de wijze waarop het kunstbeleid door de betreffende gemeenten wordt geconcretiseerd en uitgedragen. De negenkoppige vakjury koos mede op basis van de door de genomineerde gemeenten gegeven antwoorden, de winnaar.

 

Elk jaar krijgen de gemeenten andere vragen voorgelegd.

Voor 2018 waren de vragen:
1. Op welke wijze(n) brengt u gedurende het jaar, kunst (en cultuur) onder de aandacht van de inwoners? (Woerden doet dat via subsidie aan Museum, Kuvo, Kunstkring Nachtcultuur enz,)
2. Stimuleert u het kunstenaarschap binnen uw gemeente? Zo nee, waarom niet, zo ja, waarom wel en hoe? (tsja dat is misschien wel een verbeterpuntje!, hoewel ........ er is, 3 seconden, nagedacht over atelierwoningen op het defensie-eiland en nog wat langer over een culturele zone te beginnen bij de wasserij, helaas zal het daar, naar het lijkt, wel de 89e plek in "lekker" kunnen worden maar zal het weinig met kunst te doen krijgen. met poezië en monumenten doet de gemeente het trouwens wel behoorlijk goed.)
3. Zonder twijfel telt uw gemeente kunstwerken die door iedereen, elke dag te bewonderen zijn, zoals beelden in een park, gedenktekens en decoraties aan gebouwen. (zeer zeker!)
3a. Zijn deze kunstwerken in kaart gebracht? Zo ja, hoe? (hier doet de gemeente/ het stadmuseum het prima)
3b. Worden deze kunstwerken of een deel ervan, op de website van de gemeente getoond? (kijk hier maar eens ..)

Nog even aan punt 2 werken en..... "kat in het bakkie". Woerden gaat "kunststad 2019" worden. toch?.

Tijdens de Nationale Kunstdagen, die deel uitmaken van de Nationale Kunstweek, worden winnaar en de steden die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd, volop in de schijnwerpers gezet.

De verkiezing Kunststad van het jaar onderstreept de waarde die beeldende kunst in een samenleving kan spelen en honoreert de gemeenten die die waarde niet alleen onderkennen maar ook tot uitdrukking brengen.

 

De verkiezing wordt door Stichting Kunstweek georganiseerd in het kader van de Nationale Kunstweek, in 2018 van 4 t/m 12 november.