Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

herdruk "Limes en Linie"

publicatiedatum: di 31 oktober 2017

Op zondag 5 november verschijnt een herdruk van het boek Limes en Linie. In 2004 heeft de Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen in samenwerking met de Stichting Open Monumentendag Woerden een boek, geschreven door Jan van Es, uitgegeven over twintig eeuwen verdedigingswerken in onze streek: Limes en Linie. De (her) presentatie van het boek vindt plaats in de Vroedschapszaal van het Stadsmuseum om drie uur. De toegang is gratis.

 

Woerden ligt op het kruispunt van de Romeinse Limes en de Oude Hollandse Waterlinie. Twee zeer grote verdedigingswerken van de afgelopen 200 jaar. Water bleek door de eeuwen heen een bijzonder goed verdedigingsmiddel tegen de vijand. En in de Romeinse tijd was de Rijn ook de noordgrens van het Romeinse rijk en tevens de A12 van de Romeinen, getuige het grote aantal schepen dat in Woerden en omliggende plaatsen gevonden is.

 

Tegen het eind van de middeleeuwen werd ontdekt dat je water ook op een andere manier als verdedigingsmiddel kunt inzetten. Door het land van een dun laagje water te voorzien werd het onbegaanbaar voor voetvolk, karren en paarden. Maar het was ook te ondiep om het met schepen te bevaren.

 

 

 Graag uw museumjaarkaart meenemen.