Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

luchtfoto's van Woerden vorige eeuw

publicatiedatum: za 4 november 2017

Hoe zag Woerden er in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw uit? Er zijn mooie luchtfoto’s van onze stad opgedoken gemaakt vanuit een vliegtuig door de Luchtvaartafdeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. "In de buurt" plaatste 4 van deze foto's, wij plaatsen ze hier met wat aanvullende info, voor het geval u ze gemist heeft en omdat we ze ook mooi vinden. Goed gedaan "buurtcollega's".

 

Fotos: Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gemaakt tussen 1925 en 1935

 

De molen, de Petruskerk en de Bonaventurakerk. Ze horen tot de dag van vandaag nog steeds tot de Woerdense skyline. En als je goed kijkt, zie je helemaal links de Pannebakkerijen. Op de voorgrond is de toenmalige bebouwing van het defensie-eiland en het, geringe, aantal huizen op de singel goed te zien.

 

 

Dit plaatje herken je natuurlijk meteen van Google Maps. Alleen met veel minder bebouwing. Zien we daar nou nog veel water in de Rijnstraat? Als je twijfelt, check dan nog even de vorige foto. En de huidige Prinsenlaan (die had toen bijna anders geheten), zie je ook al vorm krijgen. De Rozenbrug werd iets later gebouwd. Het Brediusbos leek toen meer op een boerderij met boomgaard.

 

We zien onder andere de watertoren in zijn kinderjaren, het arsenaal bij het Kerkplein en tussen de bomen door het Gouden Laantje. Waar aan de Meulmansweg nu een groot complex staat met woningen en appartementen, zien we op deze foto nog een pleintje met bomen. Het huidige kerkplein is nog geheel bebouwd. Ook op het defensie terrein zijn meer gebouwen te ontdekken.

 

 

In vergelijking met deze foto is Woerden nu een stuk groter dan alleen de binnenstad. Op deze foto is er nog geen wijk (zoals we die nu kennen) gebouwd. Die kwamen grotendeels pas vanaf de jaren 60 erbij. Wel goed herkenbaar zijn Schilderskwartier, de Bomen- en Bloemenbuurt en het hier nog lege Staatsliedenkwartier