Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Open Monumentendag 2018

publicatiedatum: za 18 november 2017

Het thema van Open Monumentendag 2018 is bekend. Het jaarthema wordt jaarlijks vastgesteld door het landelijke bureau van Open Monumentendag. Het thema, “Europa” is door de Woerdense Monumenten stichting als 'niet eenvoudig' omschreven maar ze gaan hun best doen om voor alle kernen een mooie uitwerking te organiseren op 8 en 9 september.

 

Klassendag

Voorafgaand aan monumentendag, dus vrijdag 7 september, is er in Woerden de "klassendag" waarop honderden leerlingen van basisscholen een route langs monumentenlopen en er enkele bezoeken. Gecoördineerd door de Kuvo werken hier allerlei organisatie's en mensen betrokken bij monumenten aan mee.

Samen willen ze bevorderen dat de interesse van kinderen voor de gebouwen en plekken toeneemt zodat ze de volgende keer dat ze langs fietsen of lopen wellicht wat meer kennis en waardering hebben voor die "oude dingen van vroeger".

 

Geschiedenis Monumentendag

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de 'Open Monumentendag' in Nederland geïntroduceerd. Een dag die in eerste instantie alleen gehouden werd op de tweede zaterdag van september. Monumenten werden gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. De 'Open Monumentendag' was in Nederland een van de eerste instrumenten om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met monumenten. Om de organisatie uit te kunnen voeren werd de landelijke Stichting Open Monumentendag opgericht, gehuisvest in Amsterdam.

 

 

De-centraal & vrijwilligers

De 'Open Monumentendag' werkte vanaf het begin met een decentrale opzet. Per gemeente werd er een comité opgericht dat verantwoordelijk was voor zijn eigen programma en werd ondersteund door de landelijke stichting. De decentrale opzet was een sterk punt. De lokale gemeenschap werd optimaal betrokken bij de organisatie van het evenement, waarbij de rol van vrijwilligers cruciaal was. Zonder vrijwilligers was en is de 'Open Monumentendag' ondenkbaar, zowel bij de voorbereiding als op de dag zelf, bijvoorbeeld bij het ontvangen van mensen, het geven van rondleidingen, het bemannen van stands, het maken van tentoonstellingen, boekjes enzovoorts.

 

Bezoekers

Open MonumentendagHet bezoekersaantal van de eerste 'Open Monumentendag' bedroeg 350.000. Dat was een goed begin, en in enkele jaren groeide het uit tot zo'n 600.000. Tegenwoordig ligt het bezoekersaantal tussen de 800.000 en 900.000 en daarmee is de 'Open Monumentendag' een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Jaarlijks gaan er tussen de 3.000 en 4.000 monumenten open. Bijna alle gemeenten doen jaarlijks mee en in het gemeentelijk beleid wordt de 'Open Monumentendag' ook een steeds belangrijker factor.

 

De 'Open Monumentendag' heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld. Het evenement vond aanvankelijk alleen op zaterdag plaats, maar inmiddels zijn er veel comités die kiezen voor het hele weekend. Deelname alleen op zondag is sinds enkele jaren ook mogelijk. Vanaf 1996 hebben thema's voor een inhoudelijke verdieping van de 'Open Monumentendag' gezorgd.