Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Woerdenaar of Woerdenees?

publicatiedatum: wo 25 oktober 2017

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lost "in de Buurt" elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze wilt weten. Deze week: ben jij een Woerdenaar of een Woerdenees? . aanleiding vormde "de Woerdeneese markt Omdat dit in deze Koeienmarkt/koeiemart-achtige tijden heel vaak besproken werd hieronder het volledige artikel.

 

Tijdens de Koeiemart is er een nieuw fenomeen: de Woerdeneese markt, zo lezen we in de Koeiemartkrant. Die werd deze week verspreid bij de Woerdense Courant (hier lees je hem digitaal). Op deze markt staat Woerdenaren met zelfgemaakte spullen. Van pannenkoeken tot poppen en alles er tussenin.


Verschil

Al eerder begrepen we dat er toch echt een verschil is tussen Woerdenaren en Woerdenezen. Alleen… hoe zit het nou precies? Want de meningen over wie wat is, zijn nogal verdeeld als het gaat om deze vraag: hoe word je genoemd als je hier bent geboren en getogen? Wij deden een (absoluut) niet-representatief onderzoekje.

De in Woerden geboren en getogen Gineke van Kesteren is duidelijk: Ik ben een echte Woerdenees! Sterker nog, ik zeg altijd: ‘als ik buiten de Singel kom, heb ik mijn paspoort nodig’.”

 

Woerdenees 1 – Woerdenaar 0

Dat is ook wat Gerold Borsboom (geboren en getogen) van de gemeente Woerden zegt, in AD Groene Hart. Alhoewel hij in het artikel dan wel weer als Woerdenaar geïntroduceerd wordt. Maar hij is toch Woerdenees?

Piet van der Zouw, van de Club van Ooit, ziet het precies andersom. “Aha, die discussie. Die voeren we al even, hoor. Als je het mij vraagt: ik ben hier níet geboren, dus ik ben een Woerdenees.”

Woerdenees 2 – Woerdenaar 1

“Je raakt hier wel een gevoelig puntje” vervolgt Piet. “Ik ben namelijk een schipperskind. En geboren op tweede kerstdag. Toen werd er niet gewerkt bij de sluizen en bruggen, dus ons schip redde het niet tot Woerdens grondgebied. In mijn paspoort staat daardoor dat ik ben geboren in Zwammerdam. Terwijl ik hier wel mijn hele leven heb gewoond.”

 

Even op terugkomen

In een column in de Woerdense Courant over ons oer-Woerdense erfgoedstuk de Koeiemart zegt Martin Damen (geboren en getogen): “We hebben toen een groep gevormd met diverse Woerdenaren en Woerdenezen (mensen die niet uit Woerden komen).” Alhoewel hij daar later nog weer even op terugkwam. En vervolgens nog eens. Hmmm…

 

Woerdenees 2 – Woerdenaar 2 (toch?)

Een twitter-account van ene ‘Ter plaatse’ doet nog een bijdrage door als Twitternaam ‘Woerdenees’ te gebruiken, maar als omschrijving ‘Een geboren en getogen en dus rasechte Woerdenaar die erg betrokken is bij het mooie Woerden!’ Oké, dus een Woerdenees is een rasechte Woerdenaar… Logisch.

 

Woerdenees 3 – Woerdenaar 2 (waarschijnlijk)

Voorzitter Richard Stouthart (geboren en getogen) van Stadshart Woerden vindt: “Tja, ik houd me daar eigenlijk niet zo mee bezig. Misschien is het een beetje zoals met Hagenaars en Hagenezen? Als je tot de working class behoort, ben je een Woerdenees en als je middle class bent, dan ben je een Woerdenaar.” Richard, zelf geboren boven de drogisterij in de binnenstad, volgt vervolgens zijn eigen Haagse theorie en concludeert: “Ik ben een middenstander, dus dan ben ik een Woerdenaar. Denk ik?”

 

Woerdenees 3 – Woerdenaar 3 (denken we)

Na deze representatieve steekproef waarin diverse meningen de revue passeerden, kunnen we – denken we – in elk geval dit concluderen: Een Woerdenaar is misschien niet altijd een Woerdenees, maar een Woerdenees is wel altijd een Woerdenaar. En Woerdenaren zijn we dus allemaal… Of is het nou andersom?

 

In elk geval: kwam heel Woerden weer even samen voor de Koeiemart. Want ‘samenzijn’ is dus precies waar het allemaal om draait die dag. Kunnen we lekker verder discussiëren met elkaar over deze kwestie, als Woerdenaren en -ezen. Samen. Zoals het hoort. Of je nou een -aar of een -ees bent, met zijn allen zijn we Woerden.