Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Kunst en ... Glaswerk

publicatiedatum: di 24 oktober 2017

Katrien Timmers en Stephanie Rompa van Stadsmuseum Woerden schoven in mei 2017 met een bijzonder "slangenglas" (uit een servies van 50 stuks) aan tafel bij de experts van Kunst en Kitsch. (Uitgezonden, onlangs op 17 oktober) En het glas, verkregen uit een erfenis, bleek meer waard te zijn dan verwacht.

 

Slangenglas

Katrien Timmers en Stephanie Rompa gingen dus al in mei van dit jaar naar de opnames met wat spullen. Niet helemaal ‘zoals het hoort’ schreven ze daar zelf over op hun Facebookpagina. Blijkbaar hoor je dat als museum niet te doen. Maar mooi dat ze het wel deden, want het bleek de moeite waard!

Een van de voorwerpen die ze meebrachten was een slangenglas. Dat kreeg het museum eind 2015 uit een erfenis van de Woerdense mevrouw G. Bloem.

Een pronkstuk in de nagelaten collectie van nog veel meer glaswerk.

 

Waarde

Het bijzondere glas werd door de glasexpert geschat op €9.000,-!

Het glas dateert uit het laatste kwart van de 17e eeuw. Venetiaanse glasblazers kwamen in die periode naar Europa. De Venetiaanse glasblazersstijl vermengde toen met de Duitse en Nederlandse stijl en zo ontstond dit glas.


Geduld

“Het glas staat op dit moment nog in het depot”, vertelt Katrien. “Het moet nog een plekje krijgen in het museum.” Om het glas live te bewonderen moet je dus nog even geduld hebben.

Maar je kunt wel opuitzending gemist de aflevering van Tussen Kunst en Kitsch bekijken waarin het glas besproken wordt.

 

En hier een you tube filmpje van Woerden TV bekijken met uitleg over het glas van Katrien Timmers

uitzending gemist kunst en kitsch

 

bronnen AD NOS en Woerden TV