Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

"De Wilde Weg" is begonnen!!!

publicatiedatum: vr 13 oktober 2017

Wij hadden het even gemist, (tja Linschoten ligt helemaal aan de andere kant van de (rijks)weg.) Maar het theatertje ‘De Wildeman’ in Linschoten, dat jaren terug de deuren sloot, zit weer vol leven. De nieuwe eigenaren, Pauline Mol en Tony Koole, gaan het gebouw vullen met presentaties, exposities enz. Natuurlijk gaan wij dat volgen, de eerste activiteiten zijn al geweest. Lees om in de stemming te komen onderstaand artikel van "Kijk op IJsselstreek" maar eens.

 

Artikel Ijsselstreek (mei 2017)

Foto joke wessels


In de wijde omgeving van Linschoten was het theatertje ‘De Wildeman’ van Henk Kalfsterman bekend. Sinds vorig jaar zijn Pauline Mol en Tony Koole eigenaar van dit pand aan de Dorpstraat. De afgelopen jaren woonden zij voornamelijk in Zuid-Frankrijk. Tony het hele jaar en Pauline de ene helft van het jaar in Nederland en de andere helft in Frankrijk. Nu zijn zij teruggekeerd.

Tony is naast filmmaker van documentaires ook muzikant. Hij was onder andere actief met een gospelkoor. Voor zijn documentaires reisde hij bijna de hele wereld over. Pauline is theatermaker. Zij is dramaturge en werkte veel samen met het toneelgezelschap Artemis in Den Bosch. Zij schreef teksten voor toneelstukken maar ook proza en poëtische proza. Ook geeft zij schrijflessen op de toneelacademie.

 

In Zuid-Frankrijk woonde zij in een oude watermolen die zijzelf verbouwden tot een gerieflijk onderkomen. Zij maakten theater, organiseerde muzikale activiteiten in een Romaanse kerk en gaven diverse workshops. Het was een hard en rauw leven maar de puurheid van de omgeving inspireerde hen tot kunstzinnige en artistieke activiteiten. Toch bleef het kriebelen om nog één keer in Nederland artistiek bezig te zijn. Het voormalige theatertje in Linschoten geeft hun die mogelijkheid.

Een vast omlijnd plan hebben Tony en Pauline niet. “We kijken wat mogelijk is en of er publiek is voor onze activiteiten,” leggen zij uit. :”We hebben veel contacten in kunstkringen waar we mee kunnen samenwerken. Veel is er mogelijk. Het is echt heerlijk om zo’n ruimte in je eigen huis te hebben en allerlei dingen te kunnen verwezenlijken.”

 

De energie en bevlogenheid spat van het stel af. Het kriebelt aan alle kanten maar zelf weten zij ook nog niet wat ze precies gaan doen. Wel hebben zij volop ideeën van wat er allemaal mogelijk is. “Het hangt helemaal af van het publiek wat we gaan doen. We kunnen exposities organiseren, iets met muziek gaan doen of workshops tekst lezen en schrijven gaan geven. Vaak vloeit het een voort uit het ander.”

Pauline heeft al veel schrijfcursussen gegeven. “We kunnen teksten uitdiepen, letterlijk en figuurlijk de ruimte zoeken en ons laten inspireren door de mooie omgeving waar we wonen.”

 

Tony heeft veel ideeën om met muziek bezig te gaan. “Het mogen professionals of amateurs zijn. Binnenkort is hier een masterclass voor 24 cellisten. Maar ook op amateurniveau kunnen er hele leuke dingen worden gedaan. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden op filmgebied.” Van alles is mogelijk. Ook hopen zij op samenwerking met de lokale bevolking, verenigingen enzovoort.

 

De laatste tijd heeft Pauline veel collages gemaakt. Ook hierin kan zij lesgeven en mensen inspireren. “We kunnen leuke avonden organiseren met artistieke activiteiten omlijst met lekker hapjes want koken is ook een hobby van mij.”

De komende tijd zal duidelijk worden wat Tony en Pauline gaan doen. De naam ‘De Wilde Weg’ is niet zomaar gekozen. In het wilde weg gingen zij terug naar Nederland niet wetende waar zij terecht zouden komen. Wat zij precies gaan doen, weten zij nog niet.

 

Zij zijn zich nog in het wilde weg aan het oriënteren naar alle mogelijkheden die zich voor zullen doen. Door zich niet vast te leggen aan een vast concept maar open te staan voor goede en inspirerende ideeën kunnen zij zich in het wilde weg laten leiden door alle inspirerende ontmoetingen en creatieve ideeën die zullen ontstaan. ‘De Wilde Weg’ geeft hen letterlijk en figuurlijk de ruimte om te zijn wie zij zijn en om die dingen te doen die op hun (wilde) weg zullen komen.