Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Nacht van de Nacht, doe mee!

publicatiedatum: wo 27 september 2017

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn Belgiƫ en Nederland het meest verlicht. Dat is slecht voor ons milieu, de natuur en onze gezondheid. Tijdens de Nacht van de Nacht, die dit jaar op 28 oktober valt, doven bedrijven en gemeenten reclameverlichting en aanlichting van gebouwen en worden er honderden evenementen in het duister georganiseerd. Doe mee en meld je aan is de oproep.

 

Veel verlichting in Nederland

Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn Belgiƫ en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

 

Oproep

De Natuur en Milieufederaties hebben afgelopen weken alle grote bedrijven in Nederland aanbevelingen gestuurd voor duurzaam verlichten en hen opgeroepen om mee te doen met Nacht van de Nacht.  Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op http://www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/

 

Meld een activiteit aan

Wil jij ook een activiteit organiseren? Kijk in de inspiratiegids voor voorbeelden van activiteiten.