Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Doofblinden ontmoeten elkaar.

publicatiedatum: wo 27 september 2017

Ongeveer 110 doofblinde mensen en een even grote groep begeleiders en tolken komen zaterdag 30 september naar Woerden voor een bijzonder evenement. Ze zijn te gast bij de twee Woerdense Rotaryclubs in het gebouw van Ferm Werk voor een ontspannende dag met een aantrekkelijk programma met bijzondere activiteiten.

 

Voor mensen met een dubbele beperking is een uitgaansdag met speciaal voor hen georganiseerde activiteiten een mooi moment om elkaar te ontmoeten. 


De doofblinden krijgen in Woerden een dag aangeboden met bijzondere ervaringen. Ze kunnen dingen voelen of betasten, proeven of ruiken en ze kunnen bewegen. Zo is er een salsaworkshop, een proeverij van streekproducten uit het Groene Hart, er worden bieren geproefd, de gasten kunnen motorrijden, taart maken, een Woerdense koe schilderen en een bloemstuk maken. De twee Woerdense Rotaryclubs brachten 13.500 euro bij elkaar om de dag te bekostigen. Ongeveer 80 clubleden en partners zijn op 30e zelf actief met het begeleiden van activiteiten en het uitserveren van hapjes, drankjes en maaltijden.

 

Uit hun isolement
Mensen die zowel doof als blind zijn, zijn sterk afhankelijk van de hulp van anderen en hebben minder sociale contacten. De Nederlandse Stichting voor Doofblinden, die dit jaar 50 jaar bestaat, wil doofblinde mensen uit hun isolement halen en onderlinge sociale contacten bevorderen. De Stichting doet dat onder meer door de organisatie van een vakantieweek en een DoofBlindenDag op locatie. Voor de organisatie en fondsenwerving van zo’n dag roept de Stichting altijd de hulp in van een serviceclub. Ontmoetingen met lotgenoten zijn belangrijk voor doofblinde mensen. Tijdens de DoofBlindenDagen zijn al heel wat vriendschappen ontstaan. 

 

Niet eenvoudig
Communiceren met doofblinden is niet eenvoudig.  Onderling en met hun begeleiders ‘praten’ de doofblinden met gebarentaal, vingerspelling en schrijftolken.
De Woerdense Rotaryclubs waren – net zoals in 2000 en 2006  – meteen bereid de DoofBlindenDag dit jaar te organiseren. Werken aan een evenement als dit past ook in de doelstellingen van beide clubs van maatschappelijk betrokken professionals.

 

Rotaryleden steunen hun medemens op verschillende manieren, onder meer door op een positieve manier een bijdrage te leveren aan de samenleving.

 

Wat is doofblindheid? (red)

Doofblindheid is een verzamelnaam voor alle varianten in de combinatie slechtziendheid/blindheid en slechthorendheid/doofheid. De meeste doofblinden zijn niet zowel volledig doof als volledig blind, maar hebben nog enig restgehoor en/of enige restzicht.

Doofblinden komen in principe dezelfde beperkingen tegen als doven en blinden, maar door de dubbele handicap zijn de beperkingen groter en ook lastiger op te lossen. De bekendste doofblinde is Helen Keller, die zowel auteur, activist als onderwijzer was.

 

Aantal.

Het totale aantal doofblinden in Nederland wordt geschat op ten minste 4000 mensen*. Van deze groep is 5% doofblind geboren (congenitale doofblindheid) en 95% in de loop van hun leven doofblind geworden (verworven doofblindheid). Verreweg het grootste gedeelte van de doofblinden (70 tot 75%) is 65 jaar of ouder.

 

Oorzaken

  • Doofblindheid kan allerlei verschillende oorzaken hebben, en kan op elk willekeurig moment in het leven ontstaan. Het kan een genetische achtergrond hebben, zoals met veel syndromen het geval is. Het syndroom kan direct bij de geboorte, maar soms ook pas in de loop van het leven tot uiting komen. Doofblindheid kan ook het gevolg zijn van een trauma, ziekte of door een toevallig samenkomen van twee losstaande oorzaken.
  • Aangeboren doofblindheid is meestal een onderdeel van een syndroom. Een voorbeeld is het congenitale rubellasyndroom (rodehond bij de zwangere moeder). Maar ook te vroeg geboren kinderen kunnen doofblind worden.
  • Vroeg verworven doofblindheid ontstaat op jeugdige of jong-volwassen leeftijd en kan erfelijk bepaald zijn, zoals het Syndroom van Usher en het Neurofibromatose type I. Maar het kan ook ontstaan door een trauma of ziekte, zoals hersenvliesontsteking.
  • Ouderdomsdoofblindheid is doofblindheid die alleen door de (hoge) leeftijd verklaard kan worden. Bij veel mensen gaat in de loop van het leven het gehoor en het gezichtsvermogen langzaam achteruit. Bij sommige mensen gebeurt dat beide in die mate dat de persoon doofblind wordt.


Communicatie

Doofblinden kunnen op verschillende manieren communiceren, dat is afhankelijk van het restgehoor en restzicht. Sommige doofblinden horen genoeg om te kunnen horen en verstaan, mits de gesprekspartner duidelijk spreekt en de luisteromstandigheden gunstig zijn. Andere doofblinden zien genoeg om het gehoor met de ogen te kunnen ondersteunen (spraakafzien), zodat een gesprek op de 'normale' manier bij gunstige kijkomstandigheden nog steeds mogelijk is. Of er kan een gebarentaal gebruikt worden mits de gesprekspartner de gebaren in het zichtveld maakt.

Voor de rest is men aangewezen op andere communicatiemiddelen zoals o.a. het tactiele gebarentaal, een aangepast handalfabet of braille.  Tegenwoordig kiezen Doofblinden ook een Cochleair implantaat. Met deze implantaat kunnen ze omgevingsgeluiden horen en hun kwaliteit van leven sterk verbeteren.

 

Communicatie bij doofblinde mensen is van essentieel belang, de wereld begrijpen en je kunnen uiten zorgt voor verdere ontwikkeling, het bevordert je competentiegevoel en vergroot je zelfvertrouwen. Je niet goed kunnen uiten of de wereld niet goed kunnen begrijpen kan zorgen voor frustratie, met de nodige negatieve gevolgen van dien.

 

* (op de site van doofblindheid is 40.000 het genoemde aantal, hier krijgt u ook meer info over dit onderwerp.)

Bron: Wikipedia