Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

'Later als ik groot ben' van Frieda de Geest.

publicatiedatum: di 19 september 2017

Afgelopen zaterdagmiddag was Woerden weer een gedichtenbundel rijker ! In het bijzijn van vele poëzieliefhebbers en familieleden vond de uitreiking plaats van de 73 jarige Frieda's de Geest's dichtbundel in de Foto-studio van Hans van Ommeren. Een uitreiking met veel muziek, voordrachten

 

De bundel met als titel "Later als ik groot ben" was Frieda's antwoord op de vraag aan de leden van de Dichtersgroep Woerden om een eigen bundel te schrijven.

 

Dichtersgroep

Frieda de Geest, sedert 2002 lid van de DichtersGroep Woerden, droeg met grote regelmaat toepasselijke gedichten voor tijdens gelegenheden als de cultuurcafe's en natuurlijk bij activiteiten van de dichtersgroep zelf, ook voor het Ad Hoc Orkest uit Utrecht schreef ze een gedicht, (zie onder). Ze vroeg zich vroeger wel eens af of ze haar gedichten misschien schreef uit een soort ijdelheid, maar wat de reden ook is, ze kon het niet laten om de zaken die haar bezig hielden, of overkwamen, te overdenken, en wist zeker dat poezië haar de mogelijkheid gaf die zaken een plek geven en te delen met anderen waarmee ze zich door middel van het gedicht verbonden wist.

 

Letterrijm

In haar gedichten maakt Frieda regelmatig gebruik van alliteratie, ook wel letterrijm genoemd. De eerste klinkers (soms medeklinkers) van twee of meer woorden zijn of klinken dan hetzelfde. Een  bekend fenomeen van alliteratie zijn bijvoorbeeld de titels diverse boeken en strips; "de razende regels", "Retraite in Riminie", "Boze boomzalver" maar ook "Wie weet waar Willem Wever woont?" en "Heerlijk Helder Heineken!" zijn in de reclame gebruikte alliteratie's. soms is een heel gedicht of vers zo geschreven ('Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan').

 

Verbinden

'Poëzie verbindt mensen' waren ook de openingswoorden van dichteres Petra Bakker, (voorzitter van de Dichtersgroep Woerden). Tot grote hilariteit van de aanwezigen reeg zij symbolisch het publiek van hand tot hand met een lange wollen draad aaneen.

 

In de schijnwerpers

Anderhalf uur lang daarna werd Oma-Frieda, onderneemster en dichteres in de schijnwerpers gezet.

Vrienden uit haar cultuurwereldje vulden heel verrassend een programma met bijdragen van een hoogstaand niveau. Van een klankbordfungerende vriendin, Maartje van den Bosch, tot het optreden van het trio Willem Jacobs, met aan zijn zijde de mondharmonika- virtuoos René Rijlart  en de contrabassist Luuk van Zutphen, die ook nog een boeiend betoog hield over de stelling 'waarom iemand als Frieda, Poëzie schrijft'. Luuk van Zutphen leverde al ook een bijdrage in het redigeren en samenstellen van de bundel

 

Tot slot van dit dichtersfeest droeg de feesteling een aantal gedichten uit haar debuterende en vermoedelijk laatste bundel voor !

 

De bundel is natuurlijk te koop, en staat vol prachtige gedichten en met foto's en  illustraties van bijvoorbeeld;Jaap v.d Vooren en Henk Schippers.

 

Henk Wit

 

Een zomernacht.

 

Trippelvoetjes dansen
dansen op de toetsen
van zijn geest

 

Het ritme zwelt
zwelt aan tot ongewenst geluid
en teistert beide oren

 

De oorblazer
en de paukenist
laten hem niet rusten

 

Traag voelt hij
de weemoed
aan zijn voeten knagen

 

Zacht geurende
violieren vinden
de donk're kamer
met het open raam

 

Samen met de merels
tegen het ochtendgloren
rekt hij zich uit
en doet zijn lampje aan,

 

Frieda de geest 2005

Geschreven voor een concert waarbij muziek en dichtkunst elkaar afwisselden.