Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Winkel vol "Woerdens Weelde"

publicatiedatum: wo 13 september 2017

Afgelopen zaterdag vierde in de Libris- boekhandel aan de Voorstraat vele poëziefans de uitreiking van Nienkes Gorters eerste bundel die als cadeau van de Gemeente door Burgemeester Victor Molkenboer en wethouder Yolan Koster officieel aan haar werd overhandigd. 'Als stadsdichter heb je met je gedichten aan het geluk van onze samenleving hier in Woerden bijgedragen', aldus de burgemeester.

 

WOERDENSE WEELDE

'Het is alsof het echte leven aan mij voorbij ging' zou Nederlands meest geliefde 'Landsdichter' Remco Campert onze Stadsdichteres Nienke Gorter hebben toe geroepen bij het voordragen uit haar eerste dichtbundel 'Woerdens Weelde'.

 

In de bundel

Daarin staan alle stadgedichten van Nienke, van “stratensprookjes” tot “lentegedichten” en ook de gedichten die ze, meestal op verzoek, schreef voor bijvoorbeeld de dodenherdenking op 4 mei of de onthulling van een bijzondere vuilnisbak in de vorm van een ooievaar. Om het compleet te maken staan er ook een aantal vrije gedichten van Nienke in waarvan u er één van onder dit artikel aantreft, over het bezoek aan een "winkel" waaraan ze jeugdherinneringen had.

 

 

Jong geleerd

Ook leerlingen en studenten van het basis- en het voortgezet onderwijs hadden hun aandeel daarin.
Op verzoek van de, vanwege haar drukke bestaan, afscheidsnemende Stadsdichter, moeder en arts, stonden er drie mooie gedichten in van leerlingen van basisschool de Jorai (Joëlle Würsten, Kees Spierenburg, en Noëlla Bakker) en mochten 2 leerlingen van de Kalsbeek (Michelle van der Hoor en Jaïris Six) een aantal gedichten in haar bundel illustreren allemaal in de hoop, zoals Yolan Koster wenste: "dat men veel plezier mag beleven met deze verspreiding onder onze jeugd van het dichterlijke woord".

 

Cadeautje

Gretig werden de boekjes gekocht en spontaan van de handtekening 'Nienke Gorter' voorzien, waarbij de Cultuur-promotor van Woerden, Karel van de Bosch, iedere bezoeker nog verraste met een envelop poëzie-kaarten van Mathilde Kaptein de eerste jeugddichter van Woerden

 

 

Wat een 'Weelde' zou het echt in 'Woerden' zijn als de jeugd, in hun geliefde twitter- en faceboek-taal' dank zij Nienke's 'Woerdens Weelde' een poëtische dimensie weet te geven.

 

En wat jaloers, Nienke, zal elke woonplaats in Nederland op Woerden zijn !

 

Henk Wit  
 

 

Vrij gedicht - Verheul
Geschreven nadat ze voor het eerst sinds de middelbare school weer een ijsje ging halen
bij de favoriete snackbar uit haar eigen Kalsbeektijd.

 

Waar eens
Één ijs
Drie ijsjes was
Is nu het softijs schaars


De oublie kijkt je aan
En klaagt
‘k Krijg meer niet
Van mijn baas


Nieuwe eigenaren
Eigenaardig
Klein prijsje
Kleiner ijsje


Denk je soms dat men ’t niet ziet?
Zo’n onaardige reductie
Verheul je niet!

 

Nienke Gorter, - Oktober 2016