Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Vivaldi’s Gloria door koor en orkest

publicatiedatum: wo 13 september 2017

Aanstaande zaterdag 16 september verzorgen het Woerdense Orkest van het Groene Hart en het koor VocaMuze uit Alphen aan den Rijn een gezamenlijk Prinsenconcert, aanvang 20.00 uur in de Opstandingskerk. De bekende sopraan Tess Marique Oostwouder is een van de solisten die optreden tijdens dit concert

 

Oostwouder zingt de sopraanpartijen in het Gloria in D van Vivaldi. 

Ook worden werken van Handel, Bach, Sweelinck e.a. gebracht

Het concert begint zaterdag 16 september om 8 uur in de Opstandingskerk in Woerden. 

Programma
1.  G.F. Handel: Coronation Anthem uit Zadok the Priest 2. O. Resphigi: Antieke Arie en Dansen 3.  J.P. Sweelinck: Psaume 137 4.  J. Chr. Bach: Sinfonia in Bes 5.  A. Vivaldi: Gloria in D 6. B. Britten: Vijf Dansen uit Gloriana 7.  E. Chabrier: Suite Pastorale

 

Gloria in D van Vivaldi
Venetiaan Antonio Vivaldi (1678-1741) bij voorbeeld vierde in heel Europa successen met onder andere het Gloria in D. Het is het hoogtepunt van deze reeks Prinsenconcerten en laat het Alphense koor Vocamuze schitteren in al zijn veelstemmigheid. 

 

 

Een ander indrukwekkend onderdeel van het concert is de Coronation Anthem uit Zadok the Priest van Georg Friedrich Handel (1685-1759). Wie kent niet het ‘God save the king’ uit dit barokke werk? Verder zal Vocamuze een psalm van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) ten gehore brengen. Sweelinck is de belangrijkste Nederlandse componist uit de overgangstijd van Renaissance naar Barok.


Een populaire Bach-zoon
In het Prinsenconcert worden ook orkestrale werken ten gehore gebracht. Zo speelt het Orkest van het Groene Hart onder leiding van Jim Benjamin Roodnat de Sinfonia in Bes van Johann Christian Bach (1735-1782).                                                                                              

Het hoofdwerk van het orkest is de Suite Pastorale van Emmanuel Chabrier (1841-1894). Dit werk is heerlijk luchtig en ongrijpbaar en is daarmee puur impressionistisch van aard.


Willem III, een verwoed danser
Daarnaast brengt het orkest met recentere muziek een ode aan de tijd van de Dubbelmonarchie van Willem en Maria. Koning-stadhouder Willem was volgens de overlevering een verwoed danser. Vandaar dat het orkest de Ancient Aires and Dances van Ottorino Resphigi (18791936) op het programma heeft gezet. Ook Benjamin Britten (1913-1976) schreef, met de Five Courtly Dances uit Gloriana, neo-classicistische muziek die de tijd van Willem en Maria tastbaar doet herleven.

 

Kaarten

kosten € 15,- Kinderen en studenten:  € 10,-

en zijn te bestellen via website www.groenehart.info of kunnen aan de zaal worden gekocht.